Id kategorii - 442
Itemid - 1049
view - article
id - 2723
referer -
uri - /diety-w-rytmie-fit/dieta-2000kcal/2723-dzien-3
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register
Dieta dla rodziny - 2000 Kcal.
  • Uwielbiam jedzenie!Wiem, że to może dziwnie brzmi w ustach dietetyka, ale taka jest prawda. Słowo dieta nie kojarzy mi się z wyrzeczeniami, ale przeciwnie, ze smacznymi, zbilansowanymi i sycącymi posiłkami. Z naszą pomocą Wy również przestaniecie utożsamić dietę z liściem sałaty i ciągłym burczeniem w brzuchu. Życie jest zbyt krótkie, aby odmawiać sobie przyjemności z jedzenia!

    Przeczytaj cały…
Dzień 3
2052 kcal.
36,3g błonnika
48%
24%
28%

Dzień 3

Śniadanie

salatka sniadaniowa 01SAŁATKA ŚNIADANIOWA

Energia  398 kcal 
Błonnik pokarmowy  6,3 kcal

 

Składniki na 1 porcję:

  • 1 duży pomidor (200 g)
  • 1 ząbek (5 g) czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek tymianku
  • 10 listków sałaty (50 g)
  • 2 plastry (60 g) sera twarogowego chudego
  • 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka (6 g) octu winnego
  • 1 łyżeczka (10 g) miodu
  • 5 czarnych oliwek (12,5 g)
  • 5 zielonych oliwek (12,5 g)
  • 4 łyżki (40 g) kaszy gryczanej

Sposób przygotowania:

Warzywa i zioła umyj i osusz. Pomidora pokrój w ósemki, czosnek drobno posiekaj z niewielką ilością soli, a liście sałaty porwij na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Twaróg pokrój w dużą kostkę. Oliwę lub olej z pestek dyni wymieszaj z octem, miodem, czosnkiem i listkami tymianku, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sosem polej sałatę i delikatnie wymieszaj, dodaj pokrojone na połówki oliwki, pomidory i ser. Ponownie delikatnie wymieszaj. Podawaj z kaszą gryczaną.

Drugie śniadanie

mus brzoskwiniowy z kasza mannaMUS BRZOSKWINIOWY Z KASZĄ MANNĄ

Energia  422 kcal 
Błonnik pokarmowy  5,5 kcal

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 dojrzałe brzoskwinie (170 g)
  • 1 łyżka (6 g) soku z cytryny
  • 2 łyżeczki (20 g) miodu
  • 2 łyżki (30 g) orzechów laskowych
  • 1 szklanka (250 g) mleka
  • szczypta soli
  • odrobina miąższu z laski wanilii
  • 3 łyżki (36 g) kaszy manny
  • 2 żółtka (40 g)
  • 1 łyżka (10 g) cukru brzozowego
  • 2 białka jaja (70 g)
  • 3 garście (210 g) truskawek

Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj wodę. Brzoskwinie umyj, natnij na krzyż i wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wyjmij owoce, obierz i wydrąż pestki. Miąższ z brzoskwini przełóż do miski i dodaj sok z cytryny oraz miód. Całość zmiksuj na gładkie puree. Orzechy laskowe posiekaj drobno i przełóż do miseczki. Mleko wlej do garnka, dodaj szczyptę soli i odrobinę miąższu z laski i doprowadź do wrzenia. Na gotujące się mleko wsyp kaszę mannę – cały czas mieszając gotuj do momentu zgęstnienia (około 15 minut). Zdejmij z ognia. Żółtka utrzyj z cukrem brzozowym, a białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wlej powoli, ciągle mieszając, do kaszy. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Następnie dodawaj powoli łyżką pianę z białek i intensywnie mieszaj. Kaszę zdejmij z ognia. Podawaj posypaną orzechami z musem brzoskwiniowym i truskawkami.

Obiad

filet z kurczaka w marynacie jogurtowej curryFILETY Z KURCZAKA W MARYNACIE JOGURTOWEJ Z CURRY

Energia  440 kcal 
Błonnik pokarmowy  3,0 kcal

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 podwójny filet z kurczaka (200 g)
  • 8 łyżek (80 g) kaszy pęczak
  • 2 porcje (200 g) ogórka zielonego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, osusz, a następnie pokrój w długie paseczki lub większą kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj z niewielką ilością soli. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do czosnku. Do jogurtu dodaj curry, pieprz oraz szczyptę soli. Jogurt dokładnie wymieszaj z imbirem i czosnkiem. Kawałki kurczaka obtocz w jogurtowej marynacie i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu przełóż go wraz z całą marynatą jogurtową do żaroodpornego naczynia, lekko skrop olejem lub oliwą i piecz w piekarniku do uzyskania złotego koloru. Ogórki umyj, obierz i pokrój w plastry. Przypraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z jogurtem. Podawaj z pęczakiem i ogórkami. 

Marynata:

  • 2 ząbki (10 g) czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru (10 g)
  • ⅔ szklanki (165 g) jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki (6 g) curry
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • sól
  • 2 łyżki (20 g) oleju lub oliwy z oliwek
 

Podwieczorek

kotlety marchewkowo-ryzoweKOTLECIKI MARCHEWKOWO-RYŻOWE 

Energia  423 kcal 
Błonnik pokarmowy  13,4 kcal

 

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g brązowego ryżu
  • 2 średnie marchewki (140 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 garść (24 g) posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko (60 g)
  • 3 białka jaja (105 g)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 porcje (400 g) gotowanego szpinaku
  • 2 płaskie łyżeczki (10 g) masła

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj. Warzywa obierz, umyj i osusz. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i podduś w niewielkiej ilości wody. Do cebuli dodaj marchewkę i całość duś jeszcze przez 10 minut, po czym dodaj ugotowany ryż i przypraw do smaku. Odstaw do ostygnięcia, wbij jajo i dokładnie wymieszaj. Masę formuj na kotleciki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki piecz w 180°C przez około 15–20 minut. Podawaj z gotowanym szpinakiem z dodatkiem masła.

Kolacja

placuszki rybne z fasolka szparagowa 2PLACUSZKI RYBNE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 

Energia  369 kcal 
Błonnik pokarmowy  8,1 kcal

 

Składniki na 3 porcje:

  • 3 garście (270 g) fasolki szparagowej
  • 3 porcje (300 g) filetów rybnych ( z dorsza, miruny, itp.)
  • 1 łyżeczka (4 g) suszonej trawy cytrynowej
  • 1 łyżka (6 g) soku z limonki
  • 2 ząbki (10 g) czosnku
  • sól
  • 2 łyżki (10 g) posiekanej świeżej kolendry
  • 1 jajko (60 g)
  • 1 żółta papryka (120 g)
  • 3 łyżki (21 g) otrąb owsianych
  • 12 łyżek (120 g) ryżu
  • 3 łyżeczki (15 g) oleju lnianego
  • 15 pomidorków koktajlowych (300 g)
  • 3 garście (60 g) rukoli

Sposób przygotowania:

Fasolkę szparagową pozbaw szypułek i obgotuj, aby zmiękła, gdy ostygnie pokrój ją w drobne kawałeczki. Filety rybne – pokrój w kostkę, a następnie zmiksuj wraz z trawą cytrynową, sokiem z limonki, czosnkiem posiekanym z odrobiną soli, kolendrą, jajkiem, papryką pokrojoną w kostkę i otrębami owsianymi. Masę przełóż do miski i wymieszaj z fasolką szparagową. Formuj placuszki i smaż je bez tłuszczu na rumiano. Placuszki podawaj z ryżem polanym łyżeczką oleju lnianego, na rukoli z pomidorkami koktajlowymi.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!