Id kategorii - 442
Itemid - 1049
view - article
id - 2721
referer -
uri - /diety-w-rytmie-fit/dieta-2000kcal/2721-dzien-1
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register
Dieta dla rodziny - 2000 Kcal.
  • Uwielbiam jedzenie!Wiem, że to może dziwnie brzmi w ustach dietetyka, ale taka jest prawda. Słowo dieta nie kojarzy mi się z wyrzeczeniami, ale przeciwnie, ze smacznymi, zbilansowanymi i sycącymi posiłkami. Z naszą pomocą Wy również przestaniecie utożsamić dietę z liściem sałaty i ciągłym burczeniem w brzuchu. Życie jest zbyt krótkie, aby odmawiać sobie przyjemności z jedzenia!

    Przeczytaj cały…
Dzień 1
2044 kcal.
37,1g błonnika
49%
24%
27%

Dzień 1

Śniadanie

zapiekanka owsiana z jablkiem 01ZAPIEKANKA OWSIANA Z JABŁKIEM
PODAWANA Z KOKTAJLEM BANANOWYM

Energia  497 kcal 
Błonnik pokarmowy 7,0 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 8 łyżek (80 g) płatków górskich owsianych
  • 1/2 łyżeczki (5 g) miodu
  • 1/4 łyżeczki (1 g) proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki (2 g) cynamonu
  • 1 jajo (120 g)
  • 3 białka jaja
  • 2 łyżki (20 g) mleka
  • 1 jabłko (180 g)
  • 2 banany (240 g)
  • 1/2 dużego opakowania (200 ml) jogurtu naturalnego
  • 2 plastry (60 g) chudego sera twarogowego

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej 4 łyżkami wrzącej wody i pozostaw do napęcznienia i ostygnięcia. W jednej misce wymieszaj już ostudzone płatki, miód, proszek do pieczenia, 1 jajko oraz 3 ubite białka. W drugiej misce mleko wymieszaj ze startym jabłkiem, a następnie powoli wlej do miski z suchymi składnikami. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego lub silikonowej formy. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki banany i każdy z nich lekko skrop mlekiem. Piecz przez 20 minut w 190°C. Pozostałą część banana oraz jogurt naturalny i twaróg zmiksuj na gładko. Koktajl przelej do szklanki, wierzch posyp cynamonem. Wstaw do lodówki. Zapiekankę podawaj z bananowym koktajlem.

Drugie Śniadanie

salatka z kurczakiem i warzywami 2SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Energia  389 kcal 
Błonnik pokarmowy 9,1 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 1 mała porcja piersi z kurczaka (80 g)
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek (5 g) czosnku
  • 10 listków (50 g) sałaty
  • 1/4 ogórka (45 g)
  • 3 rzodkiewki (45 g)
  • 1/2 dymki (10 g)
  • 1/2 łyżki (3 g) soku z cytryny
  • 1 łyżka (10 g) oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki (18 g) natki pietruszki
  • 2 kromki (70 g) pieczywa razowego

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, osusz. Następnie natrzyj solą, pieprzem i drobno pokrojonym czosnkiem. Przyprawione mięso pozostaw w lodówce na około godzinę. Następnie pokrój je w kostkę i usmaż na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. Duś pod przykryciem około 10 minut. Odstaw do ostygnięcia. Warzywa umyj i osusz. Liście sałaty porwij, ogórka (bez obierania) i rzodkiewki pokrój w plastry, a dymkę grubo posiekaj. W salaterce połącz wszystkie warzywa z kurczakiem i polej sosem z soku z cytryny i oliwy. Przypraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj i posyp posiekaną natką. Podawaj z 2 kromkami pieczywa razowego.

Obiad

kluski leniwe z koperkiem 2KLUSKI LENIWE Z KOPERKIEM

Energia  373 kcal 
Błonnik pokarmowy  6,9 g

 

Składniki na 3 porcje:
Kluski:

  • 6 plastrów (180 g) sera twarogowego półtłustego
  • 4 1/2 łyżki (68 g) mąki pszennej
  • 4 1/2 łyżki (68 g) mąki razowej
  • 2 jaja (120 g)
  • 1/2 pęczku koperku (25 g)
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:
Ser zmiel na maszynce i wymieszaj z mąkami, jajkami, posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem. Zagnieć ciasto i wyłóż na stolnicę posypaną mąką. Uformuj wałek o średnicy 2 cm, a następnie pokrój w formę kluseczek. Warzywa umyj i osusz. Bób wyłuskaj z łupin, marchewkę i cukinię pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj. Na rozgrzanej patelni skropionej oliwą i odrobiną wody podsmaż cebulę, następnie dodaj resztę jarzyn. Oprósz solą i pieprzem, podlej niewielką ilością wody i duś przez 10-15 minut. Kluski ugotuj w osolonym wrzątku. Polej sosem i natychmiast podawaj. 

Sos:

  • 1 1/2 garści (120 g) bobu
  • 1 duża marchew (100 g)
  • 1/4 cukinii (150 g)
  • 1/2 cebuli (50 g)
  • 3 łyżeczki (15 g) oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
 

Podwieczorek

pizza dietetycznaPIZZA DIETETYCZNA

Energia  331 kcal 
Błonnik pokarmowy 7,8 g

Składniki na 6 porcji: 

Ciasto:

  • 1 szklanka (130 g) mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka (130 g) mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki (20 g) siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 1/3 paczuszki drożdży (30 g)
  • 1 szklanka (250 g) ciepłej wody
  • 3 łyżki (30 g) oliwy

 

Sposób przygotowania:

Mięso przygotuj tak jak w przepisie „Sałatka z kurczakiem i warzywami”. Mąki, otręby, siemię, szczyptę soli dokładnie wymieszaj. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj do suchych składników, zagnieć ciasto. Pod koniec dodaj oliwę. Wygniataj do jednolitej konsystencji i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Do duszonych pomidorów dodaj zioła i przyprawy oraz drobno posiekany czosnek, całość dokładnie wymieszaj. Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj przygotowanym sosem, ułóż pozostałe składniki: kurczaka, pomidory i pieczarki pokrojone w plastry, cieciorkę, cebulę pokrojoną w piórka. Piecz w 180°C przez 30 minut. Pizzę posyp startą mozzarellą i zapiekaj do rozpuszczenia się sera. 

Sos:

  • 2 uduszone pomidory (340 g)
  • 1 łyżka (5 g) ziół: bazylia, oregano, majeranek
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek (5 g) czosnku

Dodatki:

  • 1 pierś z kurczaka (200 g)
  • 2 pomidory (340 g)
  • 10 pieczarek (200 g)
  • 3 łyżki (60 g) cieciorki konserwowej
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 kulka (125 g) sera mozzarella light

Kolacja

losos w marynacie pomaranczowej 2ŁOSOŚ W MARYNACIE POMARAŃCZOWEJ

Energia  454 kcal 
Błonnik pokarmowy  6,3 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 małe dzwonka z łososia (160 g)
  • 1/2 cebuli (50 g)
  • 1/3 szklanki (80 g) soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki (20 g) miodu
  • 1 łyżeczka (5 g) tartego imbiru
  • sól, pieprz
  • 1 limonka (100 g)
  • listki melisy do dekoracji
  • 8 łyżek (80 g) kaszy gryczanej
  • 1/4 główki (100 g) sałaty lodowej
  • 1/2 pomidora (85 g)
  • 1/3 ogórka (60 g)
  • 2 rzodkiewki (30 g)
  • 1 garść (35 g) kiełków słonecznika
  • 3 łyżeczki (15 g) oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę umyj, obierz i posiekaj w drobną kostkę. Sok pomarańczowy wymieszaj z miodem, dodaj posiekaną cebulą i imbir. Do powstałej marynaty włóż dzwonka z łososia i pozostaw na około 2 godziny (staraj się kilka razy odwróć je na drugą stronę). Po wyjęciu z marynaty dokładnie odsącz rybę i posyp z obydwu stron solą i pieprzem. Tak przygotowanego łososia zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez około 20 minut. Po upieczeniu na każdym dzwonku ułóż plastry limonki i udekoruj listkami melisy. Warzywa umyj i osusz. Sałatę porwij, pomidora pokrój w kostkę, ogórka i rzodkiewki w cząstki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszaj z kiełkami słonecznika i skrop je łyżeczką oliwy. Surówkę dopraw do smaku. Podawaj z kaszą gryczaną i surówką z sałaty lodowej.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!