Id kategorii - 441
Itemid - 1048
view - article
id - 2739
referer -
uri - /diety-w-rytmie-fit/dieta-1750kcal/2739-dzien-5
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register
Dieta - 1750 Kcal.
  • Odchudzanie dla aktywnych.Dieta 1750 kcal to idealne rozwiązanie dla osób aktywnych, które chcą rozpocząć odchudzanie! 1750 kcal to ilość energii potrzebna nam do wykonywania w ciągu dnia dodatkowych zajęć – poza spaniem i odpoczywaniem. Pamiętajmy, że organizm kobiety potrzebuje na podstawowe funkcje życiowe co najmniej 1200 do około 1400 kcal. Gdybyśmy przez całą dobę spali, nasz organizm i tak musi otrzymać pewną ilość kalorii, aby podtrzymać podstawowe...

    Przeczytaj cały…
Dzień 5
1733 kcal.
34,3g błonnika

Dzień 5

Śniadanie

jajka sadzone w pomidorach 02JAJKA SADZONE W POMIDORACH Z PIEKARNIKA

Energia  301 kcal 
Błonnik pokarmowy 8,4 g

 

Składniki na 1 porcję: 

  • 1 duży dojrzały pomidor (200 g)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko (60 g)
  • 1 plaster (15 g) sera mozarella light
  • 1 łyżka (5 g) posiekanej dymki
  • 2 kromki (70 g) pieczywa pełnoziarnistego
  • 2 płaskie łyżeczki (10 g) masła

 

Sposób przygotowania:
Pomidory umyj, osusz, a następnie odetnij wierzchnią część i łyżeczką wybierz miąższ. Wnętrze pomidora posól i popieprz. Tak przygotowane pomidory ustaw w naczyniu żaroodpornym lub zawiń w folię aluminiową. Do każdego wbij jajko. Staraj się zrobić to tak, aby żółtko się nie rozlało. Po wierzchu oprósz solą i pieprzem i przykryj plastrem mozzarelli. Pomidory zapiekaj w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut, tak aby jajka się ścięły, a ser rozpuścił. Upieczone pomidory posyp posiekaną drobno dymką. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym posmarowanym masłem.

Drugie śniadanie

nalesniki z pieczonym jablkiemNALEŚNIKI Z PIECZONYMI JABŁKAMI

Energia  373 kcal 
Błonnik pokarmowy 9,3 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 1 duże jabłko (200 g)
  • 3 łyżki (33 g) mąki z pełnego przemiału
  • 1 jajko (60 g)
  • woda
  • szczypta soli
  • ½ kostki (60 g) chudego sera twarogowego
  • 2 łyżki (20 g) jogurtu naturalnego

 

Sposób przygotowania:
Jabłko umyj i pokrój w cienkie plastry, wrzuć na rozgrzaną patelnię i podduś przez około 5 minut w niewielkiej ilości wody. Twaróg i jogurt naturalny wymieszaj dokładnie, możesz ewentualnie posypać cynamonem. Mąkę, jajo, wodę i szczyptę soli połącz i dokładnie zmiksuj. Użyj tyle wody, aby ciasto miało konsystencję lejącej się śmietany. Tak przygotowane ciasto wylej na rozgrzaną teflonową patelnię posmarowaną olejem. Naleśniki smaż z obu stron aż do zarumienienia. Usmażone naleśniki serwuj z duszonymi jabłkami i przygotowanym twarożkiem.

Obiad

duszony udziec z indykaDUSZONY UDZIEC Z INDYKA

Energia  376 kcal 
Błonnik pokarmowy 9,7 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżki ryżu jaśminowego (30 g) przed ugotowaniem

Indyk duszony z papryką:

  • 120 g udźca z indyka bez kości
  • 1 szklanka (240 g) bulionu drobiowego
  • pieprz, sól, rozmaryn, papryka słodka
  • odrobina chili i tymianku
  • 1 łyżka (8 g) drobno posiekanego pora
  • ¼ papryki czerwonej (55 g)
  • 1 duszony pomidor (170 g) z pieprzem i szczyptą soli (lub łyżeczka koncentratu pomidorowego)
Sposób przygotowania:
Mięso umyj, osusz, pokrój w plastry i obsmaż na patelni grillowej z obu stron. Następnie zalej bulionem, dodaj przyprawy i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 minut. Warzywa umyj i osusz. Pora pokrój w półksiężyce. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w słupki. Rozdrobnione warzywa i pomidora dodaj do mięsa i duś jeszcze przez około 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj starte jabłko i marchew oraz posiekany koperek. Przypraw do smaku i wymieszaj z jogurtem. Indyka podawaj z surówką i ugotowanym ryżem. 

Surówka z białej kapusty:

  • 100 g drobno poszatkowanej białej kapusty
  • ½ jabłka (90 g)
  • ½ małej marchwi (30 g)
  • 1 łyżeczka (4 g) posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki (20 g) jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka (5 g) oliwy z oliwek 

Podwieczorek

tarta ze sliwkami 01TARTA ZE ŚLIWKAMI

Energia  311 kcal 
Błonnik pokarmowy 2,5 g

 

Składniki na 8 porcji:
Tarta:

  • 8 łyżek (80 g) płatków owsianych
  • 6 łyżek (60 g) mąki pszennej
  • 2 łyżki (22 g) mąki orkiszowej
  • 2 łyżki (20 g) cukru brązowego
  • ⅕ kostki (50 g) zimnego masła
  • 1 kostka (200 g) sera twarogowego chudego
  • 2 jajka (120 g)
  • 1 białko jaja (35 g)

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw. Mąkę pszenną i orkiszową przesiej, dodaj cukier i zimne masło, następnie posiekaj nożem na malutkie kawałeczki. Dodaj twaróg i płatki owsiane, ponownie posiekaj wszystkie składniki. Dodaj jaja i zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Ciasto cienko rozwałkuj podsypując mąką – powinno być większe od formy. Ciasto włóż do formy, wylep nim dno oraz boki do wysokości 3-4 cm. Spód ponakłuwaj widelcem i odstaw do schłodzenia. Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj ze skórką z cytryny, cynamonem i mąką ziemniaczaną tak, żeby śliwki obtoczyć w mące. Na spód ciasta wysyp połowę pokruszonych orzechów, następnie ułóż śliwki skórką do dołu, przy brzegu układaj skórkądo boków formy. Śliwki posyp resztą pokruszonych orzechów. Piecz przez 30 minut w 200°C, w połowie posyp cukrem pudrem. Przygotuj twarożek mieszając twaróg z jogurtem naturalnym. Podawaj z twarożkiem.

  • 450 g śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki cytryny
  • ½ łyżeczki (2 g) cynamonu
  • 2 łyżki (30 g) mąki ziemniaczanej
  • 1 garstka (30 g) orzechów włoskich

Twarożek:

  • ¼ kostki (50 g) sera twarogowego chudego
  • 2 łyżki (20 g) jogurtu naturalnego
 

Kolacja

szaszlyki rybneSZASZŁYKI RYBNE

Energia  372 kcal 
Błonnik pokarmowy 4,4 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka (250 g) jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki (16 g) kopru
  • sól, pieprz, świeży tymianek
  • 1 ząbek (5 g) czosnku, posiekany i rozgnieciony
  • 1 filet z białej ryby świeżej (100 g)
  • 1 małe dzwonko z łososia (80 g)
  • 1 duży ziemniak (75 g) pokrojony w plastry
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • 1 średnia marchew (70 g) pokrojona w plastry
  • 6 łyżek (80 g) ryżu
  • 2 liście (80 g) sałaty lodowej

Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszaj z posiekanym koprem, tymiankiem, szczyptą soli i pieprzu oraz czosnkiem. Sos odstaw na kwadrans. Ryby natrzyj solą i pieprzem, zalej przygotowanym sosem, pozostaw w lodówce na kilka godzin. Po wyjęciu ryb z sosu pokrój je na plastry. Weź długie wykałaczki i nadziewaj na przemian rybę białą, plaster ziemniaka, paprykę, marchew i łososia. Szaszłyki piecz w folii aluminiowej w 180°C przez 25-30 minut. Podawaj je z ugotowanym ryżem na liściu sałaty lodowej.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!