Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2879
referer -
uri - /aktualnosci/2879-dlaczego-warto-jesc-jablka
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Dlaczego warto jeść jabłka?

Utworzono: poniedziałek, 13, czerwiec 2016 07:09

jablka2Jabłka można wykorzystać do dekoracji sałatek, do pieczenia pysznych ciast. Często jednak zapominamy, że te owoce mają wiele wspaniałych właściwości. Mimo że nie zdajemy sobie z tego sprawy, pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Poznajmy 8 korzyści, które płyną z jedzenia jabłek.

Wzmacniają układ odpornościowy

Czerwone jabłka zawierają flawonoid - kwercetynę, która jest specjalnym przeciwutleniaczem. Kwercetyna pomaga wzmacniać układ odpornościowy, co pozwoli Ci cieszyć się dobrym zdrowiem.

Wspomagają pracę płuc

Kwercetyna wspomaga też pracę płuc. Jedząc co najmniej 5 jabłek w tygodniu, zaobserwujesz pozytywne skutki.

Obniżają poziom cholesterolu

Błonnik znajdujący się w jabłkach zmniejsza wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. W efekcie obniża poziom cholesterolu.

Zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych

Kamienie żółciowe powstają w wyniku zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Ponieważ jabłka mają dużo błonnika, który obniża poziom cholesterolu, jedzenie ich zmniejsza ryzyko powstania kamieni żółciowych.

Zapobiegają biegunce i zaparciom

Zbyt często lub zbyt rzadko chodzisz do toalety? Jedzenie jabłek może pomóc w tej kwestii. Błonnik w jabłkach pomoże usunąć wodę z okrężnicy i wyregulować pracę jelit.

Kontrolują ciśnienie krwi

Masz podwyższone ciśnienie? Jabłka są pełne potasu, który jest potrzebny do obniżenia wysokiego ciśnienie krwi.

Obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę

Jabłka zawierają antyocjany, które są naturalnymi barwnikami i antyoksydantami. Ich zawartość zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Poprawiają pracę mózgu

Dzięki zawartej w nich acetylocholinie, która wspomaga komórki nerwowe w przekazywaniu impulsów, dobrze wpływają na pracę mózgu. Zmniejszają również prawdopodobieństwo rozwoju choroby Alzheimera.

źródło: healthypanda.net

 

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!