Dlaczego warto jeść jabłka?
Utworzono: poniedziałek, 13, czerwiec 2016 07:09
Jabłka można wykorzystać do dekoracji sałatek, do pieczenia pysznych ciast. Często jednak zapominamy, że te owoce mają wiele wspaniałych właściwości. Mimo że nie zdajemy sobie z tego sprawy, pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Poznajmy 8 korzyści, które płyną z jedzenia jabłek.
Wzmacniają układ odpornościowy
Czerwone jabłka zawierają flawonoid - kwercetynę, która jest specjalnym przeciwutleniaczem. Kwercetyna pomaga wzmacniać układ odpornościowy, co pozwoli Ci cieszyć się dobrym zdrowiem.
Wspomagają pracę płuc
Kwercetyna wspomaga też pracę płuc. Jedząc co najmniej 5 jabłek w tygodniu, zaobserwujesz pozytywne skutki.
Obniżają poziom cholesterolu
Błonnik znajdujący się w jabłkach zmniejsza wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. W efekcie obniża poziom cholesterolu.
Zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych
Kamienie żółciowe powstają w wyniku zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Ponieważ jabłka mają dużo błonnika, który obniża poziom cholesterolu, jedzenie ich zmniejsza ryzyko powstania kamieni żółciowych.
Zapobiegają biegunce i zaparciom
Zbyt często lub zbyt rzadko chodzisz do toalety? Jedzenie jabłek może pomóc w tej kwestii. Błonnik w jabłkach pomoże usunąć wodę z okrężnicy i wyregulować pracę jelit.
Kontrolują ciśnienie krwi
Masz podwyższone ciśnienie? Jabłka są pełne potasu, który jest potrzebny do obniżenia wysokiego ciśnienie krwi.
Obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę
Jabłka zawierają antyocjany, które są naturalnymi barwnikami i antyoksydantami. Ich zawartość zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Poprawiają pracę mózgu
Dzięki zawartej w nich acetylocholinie, która wspomaga komórki nerwowe w przekazywaniu impulsów, dobrze wpływają na pracę mózgu. Zmniejszają również prawdopodobieństwo rozwoju choroby Alzheimera.
źródło: healthypanda.net