Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2283
referer -
uri - /aktualnosci/2283-jedzmy-ryby
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Jedzmy ryby!

na_tapecie_jedzmy_rybyRyby - niedoceniamy ich i rzadko je jemy, choć to znakomite źródło łatwo przyswajalnego białka i wielu innych składników odżywczych. Warto odkryć je na nowo i wprowadzić na stałe do rodzinnego jadłospisu.

Dowiedziono, że u osób, które spożywały przynajmniej 34 g ryb dziennie (bądź dwie tłuste ryby na tydzień), średnio o 40–50% mniejsze było ryzyko zawału serca, choroby wieńcowej, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz przedwczesnego zgonu z różnych przyczyn. 

Jest to związane m.in. z faktem, że ryby zawierają kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które są absolutnie niezbędne dla naszego organizmu (patrz: Dlaczego kwasy tłuszczowe omega-3 są takie ważne?). By móc w pełni korzystać z dobroczynnego działania kwasów omega-3 eksperci towarzystw kardiologicznych w Polsce i na świecie zalecają spożywanie przynajmniej 2 porcji ryb w ciągu tygodnia. Które wybierać? Najlepiej – morskie, m.in.: łososia, śledzia, makrelę, dorsza, tuńczyka, sardynki. Znaczne ilość kwasów omega-3 znaleźć można także w owocach morza: małżach i krewetkach.

Pamiętaj, że:

  • ryby są źródłem pełnowartościowego białka niezbędnego do budowy tkanek organizmu;
  • ryby dostarczają wielu witamin i składników mineralnych wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego, kostnego, odpornościowego;
  • szczególnie tłuste ryby morskie są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6 - odgrywają one istotną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu mózgu, wspomagają pamięć i koncentrację;
  • zaleca się spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu, zastępując nimi porcję mięsa;
  • spożywanie ryb przez dziecko w odpowiedniej ilości chroni jego organizm przed wystąpieniem wielu chorób dietozależnych (otyłość, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca typu 2 i osteoporoza) w wieku późniejszym.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!