Już Wam podpowiadaliśmy jak ułożyć żywność w lodówce, dziś chcemy dorzuć do tego kilka innych porad - sami zobaczcie jakie są zasady korzystania z lodówki...
Lodówkę należy regularnie rozmrażać, jeśli nie posiada systemu, który zrobi to automatycznie. Pamiętajcie o jej regularnym myciu. Produkty muszą być w niej tak ustawione, aby powietrze mogło krążyć między nimi i je ochładzać.
Stosujcie zasadę: "pierwsze weszło, pierwsze wyszło". Pomoże Wam w tym ustawianie świeżo kupionych produktów z tyłu lodówki oraz wystawianie starszych na jej przód. Produktów przeterminowanych nie spożywamy!
Przed włożeniem do lodówki surowego mięsa, jajek, warzyw i owoców nie myjmy ich - dłużej zachowają świeżość. Do przechowywania używamy zamykanych pojemników lub folii spożywczej. Wędliny można zapakować w papier śniadaniowy, surowe mięso i ryby w pojemniki ze szczelnych zamknięciem, a niektóre warzywa, np. sałata, muszą mieć dostęp do powietrza, dlatego nie należy ich szczelnie pakować.