Pracownik Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zajmuje się badaniami nad przyczynami nadwagi i otyłości u dzieci u młodzieży. Do 2010 roku autor ponad 80 artykułów naukowych o zasięgu międzynarodowym oraz ponad 100 artykułów popularno-naukowych, zarówno w języku angielskim, jak i polskim. Autor i współautor podręczników akademickich, takich jak: „Nutrition for Middle Aged and Elderly, „Dietoterapia I" oraz „Podstawy Dietetyki". Twórca i współtwórca wielu programów dydaktycznych, zarówno w języku angielskim, jak i polskim. Główne zainteresowania dydaktyczne to: dietoprofilaktyka chorób żywieniowo-zależnych, żywienie a odporność organizmu, żywienie w sporcie, żywienie a zdrowie społeczeństwa itp. Koordynator grupy tematycznej „Nutrition and Health" w ramach organizacji ELLS zrzeszającej 10 uniwersytetów przyrodniczych w Europie. Współpracuje z dziennikarzami prasowymi, radiowymi i telewizyjnym w propagowaniu zasad prawidłowego żywienia.