Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój je wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i przetrzyj je z posiekanym awokado oraz jogurtem naturalnym. Ogórka posiekaj i wymieszaj z masą, natką, sokiem z cytryny. Dopraw do smaku. Połówki jajek napełnij farszem. Na każdej jajko nałóż gniazdko kiełków i kawałki orzechów.
Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Szczegóły
czwartek, 01, wrzesień 2011 11:05
Jaja faszerowane wędzonym łososiem
Składniki:
4 jajka
1 plaster łososia wędzony
8 liści cykorii
4 oliwki
1 pasek papryki marynowanej
1 łyżeczka szczypiorku siekanego
Kilka gałązek koperku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego
Estragon
Tymianek
Sól
Pieprz
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Przekrój je wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i zgnieć je widelcem. Posiekaj drobno łososia i paprykę. Wymieszaj je z żółtkami oraz szczypiorkiem. Dopraw sokiem z cytryny i przyprawami do smaku. Tak przygotowany farsz nałóż na jajka. Listki cykorii umyj i osusz, posmaruj cienką warstwą jogurtu. Na każdym listku połóż nafaszerowaną połówkę jajka. Każde jajko ozdób gałązkami koperku i plastrami oliwek.
Jajka na zielono
Szczegóły
czwartek, 01, wrzesień 2011 11:05
Składniki:
4 jajka
80 g liści szpinaku (świeżego lub mrożonego)
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżki rodzynków
3 łyżki oliwy z oliwek
4 listki sałaty rzymskiej
1 łyżka śmietany 12%
2 pomidorki koktajlowe
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek. Odkrój 1/3 części jajka i łyżeczką wydrąż żółtko. Szpinak posiekaj i uduś na oliwie do miękkości, dodaj śmietanę i wymieszaj. Dopraw do smaku, dodaj pokruszone żółtko, posiekane orzechy i rodzynki. Tak przygotowany farsz nałóż do jajek. Poustawiaj je na talerzu w liściach sałaty rzymskiej (aby stały stabilnie, zetnij mały kawałek białka ze spodu). Pomidorki przekrój na pół i poprzykrywaj nimi jajka.
Pomidorowe koszyczki z twarożkiem
Szczegóły
czwartek, 01, wrzesień 2011 11:05
Składniki:
4 pomidory
200 g twarogu
garść rzeżuchy
rzodkiewka
dymka
szczypiorek
pieprz
sól
Pomidory umyj i ponacinaj tak aby powstał koszyczek, miąższ ze środka wydrąż łyżką, a na brzegach powstałego koszyczka wytnij ząbki. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z drobno posiekaną rzodkiewką, dymką oraz szczypiorkiem. Nałóż twaróg do przygotowanych koszyczków i ozdób rzeżuchą.
Sos chrzanowy do jajek
Szczegóły
czwartek, 01, wrzesień 2011 11:05
Składniki:
duże kwaskowate jabłko
sok z cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego bałkańskiego
szczypta cukru
sól
pieprz
3 łyżki chrzanu
Jabłko zetrzyj na tarce i skrop sokiem z cytryny. Chrzan również zetrzyj. Jogurt ubij z cukrem, dodaj chrzan i jabłko, dopraw do smaku.