Troskę o środowisko, zrównoważony rozwój, dobrostan zwierząt i problemy zdrowotne skłaniają nas do zakupu alternatywnych produktów mlecznych. Jednak stając w sklepie przed wyborem niemlecznego napoju roślinnego rozpościera się przed nami ich szeroka gama. Oprócz preferencji smakowych duże znaczenie ma także wartość odżywcza napojów. - na który najlepiej się zdecydować? Dla kogo i czemu? Coraz powszechniejsza staje się dieta wegańska, jednak nie możemy zapominać, iż po alternatywy produktów mlecznych sięgają także osoby z nietolerancją laktozy- która dotyka ok. 28% osób w Europie. Napoje te są także polecane osobom z hipercholesterolemią lub schorzeniami serca, ponieważ nie zawierają tłuszczów zwierzęcych. Wybór napoju Pierwszym i cieszącym się największą popularnością był napój sojowy. Na ten moment rynek ma nam wiele do zaoferowania- ponad 20 niemlecznych napojów roślinnych. Napoje te mogą być wytwarzane z orzechów (np. migdałów, orzechów nerkowca, orzechów laskowych), kokosa, zbóż (ryż, owies), roślin strączkowych (soja, groch), nasion (len, konopie, sezam, chia) i owoców (banan). Ze względów zdrowotnych konsumenci często zaniepokojeni są poziomem sodu, tłuszczów nasyconych i cukrów w napojach. Składniki te mogą mieć niekorzystny wpływ na układ krążenia, metabolizm i masę ciała. Dlatego przed wyborem należy przeczytać etykietę produktu, gdyż często wartość odżywcza napojów zależna jest od producenta.