Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3372
referer -
uri - /aktualnosci/3372-cukrzyca-typu-ii-i-jej-leczenie-dietetyczne
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Cukrzyca typu II i jej leczenie dietetyczne

Utworzono: środa, 29, czerwiec 2022 13:42

the level of sugar in the blood 3310318 1280Cukrzyca charakteryzuje się zaburzeniami gospodarki insuliny w organizmie, co skutkuje jej podwyższonym stężeniem we krwi. Najczęstsze objawy choroby to na przykład: utrata masy ciała, senność, zwiększone pragnienie i osłabienie. Ważne jest, aby nie ignorować tych objawów i jeśli występują zrobić odpowiednie badania.

W diecie osób chorych na cukrzycę duże znaczenie ma ilość spożywanych węglowodanów oraz ich wpływ na stężenie glukozy we krwi. Mając to na uwadze możemy podzielić je na trzy grupy:

  • o niskim indeksie glikemicznym (IG 55%) - większość surowych owoców, warzyw i roślin strączkowych.
  • o średnim indeksie glikemicznym (IG 55-70) – np. niskoprzetworzone pieczywo pełnoziarniste, pieczywo na zakwasie, płatki zbożowe, nierozgotowany makaron, ryż i kasze
  • o wysokim indeksie glikemicznym (IG 70%) - wysoko przetworzone produkty zbożowe, wyroby cukiernicze i ziemniaki.

W zaleceniach Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego możemy znaleźć szczegółowe zalecenia wskazówki dotyczące składu diety. Jeśli chodzi W przypadku węglowodanów, powinny one o węglowodany to powinny pokrywać one 40-50% wartości energetycznej diety. Należy wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym i unikać tych z wysokim IG. Zawartość błonnika w diecie powinna wynosić 20-40g/dobę. Tłuszcze powinny pokrywać 30-35% wartości energetycznej, a białko 15-20%, z czego połowa powinna być białkiem pochodzenia zwierzęcego.

Dzięki leczeniu dietetycznemu chorzy na cukrzycę mogą utrzymywać prawidłowe stężenie glukozy we krwi, optymalne wartości ciśnienia tętniczego krwi oraz pożądaną masę ciała. Zapobiega się dzięki temu niepożądanym powikłaniom tej choroby.

Autor: Dominika Wiktorek
Źródło: "Psychodietetyka" Anna Brytek-Matera, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020

Zdjęcie: Photo Mix z Pixabay

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!