Id kategorii - 61 Itemid - 4 view - article id - 3371 referer - uri - /aktualnosci/3371-jakie-wlasciwosci-prozdrowotne-maja-kasztany-jadalne-w-jakiej-formie-je-spozywac
Jakie właściwości prozdrowotne mają kasztany jadalne, w jakiej formie je spożywać?
Utworzono: czwartek, 16, czerwiec 2022 13:34
Jadalne kasztany wydaje, długowieczne drzewo liściaste rosnące na terenach Europy Południowej i Azji Mniejszej - Castanea sativa. Kasztan jadalny to drzewo, którego owoce, czyli orzechy są jadalne. Poza przeznaczeniem spożywczym drzewo to Gatunek ten jest powszechnie uprawiane ze względu na jadalne nasiona (zwane również orzechami) i drewno.
Surowe orzechy, choć jadalne, gdy są jeszcze wilgotne to ich skórka jest cierpka i nieprzyjemna do jedzenia. Po suszeniu, częściowo traci cierpkość, jednak lepszą praktyką jest jej całkowite usunięcie. Po ugotowaniu lub upieczeniu kasztany nabierają słodkiego smaku i mącznej konsystencji podobnej do batatów.
Gotowane orzechy można wykorzystać jako farsz do pieczeni z drobiu, a także jako składnik słodyczy, budyniu, deserów i ciast. Wytwarzana z nich mąka stosowana jest do wypieku chleba a także jako substytut zbóż oraz kawy, zagęszczacz w zupach i innych zastosowaniach kulinarnych. Można z nich również wytworzyć cukier.
Uważa się, że owoce kasztana jadalnyego zawierają szeroką gamę cennych składników odżywczych. Jednocześnie Zawartość tłuszczu jest bardzo niska i w przeważającej części dominują (korzystne dla zdrowia) nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto owoc ten jest dobrym źródłem skrobi, miedzi, żelaza, magnezu, manganu i potasu. Kasztany są bezglutenowe, więc mąka może być stosowana jako substytut dla pacjentów z celiakią.
Istnieją badania świadczące o korzystnym wpływie na wartości odżywcze pieczywa pszennego z dodatkiem mąki kasztanowej. Dzięki temu wzrasta również zdolność przeciwutleniająca chleba wzbogaconego mąką kasztanową.
Na polskim rynku dostępne są kasztany jadalne w formie: całych kasztanów (suszonych/prażonych), mąki lub kremu.