Cynk jest pierwiastkiem, który przede wszystkim kojarzony jest z pozytywnym działaniem na włosy i paznokcie. Ma on jednak dużo ważniejsze zadania.
Między innymi jest niezbędny do prawidłowego podziału komórek, a co za tym idzie – jest niezwykle istotny dla kobiet w ciąży, dzieci i młodzieży. Wykazuje też działanie przeciwutleniające, wpływa na odczuwanie smaku i zapachu i korzystnie działa na układ nerwowy. Cynk bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, reguluje działanie insuliny i odgrywa rolę w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Cynk ponadto wspiera odpowiedź immunologiczną organizmu i wykazuje działanie przeciwwirusowe. Naukowcy z indyjskiego uniwersytetu przeprowadzili badania, z których wynika, że pierwiastek ten może skrócić znacząco czas trwania przeziębienia i łagodzi jego objawy.
Niedobór cynku najczęściej występuje u osób starszych i u osób stosujących długotrwałe, wyniszczające diety. Może też wystąpić przy długotrwałym stresie, nadużywaniu alkoholu, cukrzycy lub zaburzeniach wchłaniania. Niedobór cynku prowadzi między innymi do braku łaknienia, zaburzeń smaku i węchu, spadku odporności organizmu, zmian skórnych i zmniejszenia ilości testosteronu.
Źródła cynku w diecie to między innymi wątróbka, ostrygi i krewetki, czosnek, jajka, chude mleko, sezam, migdały i pestki dyni.