Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3352
referer -
uri - /aktualnosci/3352-matcha-co-to-takiego
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Matcha - co to takiego?

Utworzono: piątek, 30, sierpień 2019 15:09

matchaMatcha to rodzaj sproszkowanej zielonej herbaty. Pochodzi z Japonii i ma bardzo długą tradycję, z którą związany jest rytuał chanoyu. Powstaje z rośliny herbacianej, która przez zbiorami jest zacieniana, by ograniczyć dopływ światła słonecznego. Dzięki temu w liściach znajduje się bardzo dużo chlorofilu, któremu matcha zawdzięcza swój jasnozielony, intensywny kolor.

Właściwości

O matchy zrobiło się głośno ze względu na bardzo duży wachlarz właściwości. Przede wszystkim zawiera ponad sto razy więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata. Przeciwutleniacze działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo. Wzmacniają także układ odpornościowy.

Dzięki zawartości L-teaniny, matcha działa uspokajająco. Jest bogata w chlorofil i błonnik, więc oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga spalanie tłuszczu.

Silne właściwości matchy wynikają z tego, że w przeciwieństwie do innych herbat, nie spożywamy naparu, ale formę sproszkowaną. Oznacza to, że dostarczamy organizmowi także składników nierozpuszczalnych w wodzie.

Wątpliwości

Często obok pozytywnych opinii o matchy, pojawiają się informacje o szkodliwych skutkach ubocznych. Według dietetyka Anny Jelonek niepożądane skutki dotyczą nie tylko matchy, ale zielonej herbaty w ogóle. Ma to związek z obecnością pewnej substancji, galusanu epigallokatechiny, która z jednej strony działa antyoksydacyjnie, ale z drugiej może gromadzić się w wątrobie, powodując uszkodzenie jej komórek. Dotyczy to jednak sytuacji, w której wprowadzamy nadmiar tej substancji do organizmu.

Jeżeli nie pijemy matchy w nadmiarze, nie powinniśmy zaobserwować skutków ubocznych. Możemy za to cieszyć się jej słodkim smakiem, pozbawionym goryczki charakterystycznej dla zielonych herbat.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!