Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3333
referer -
uri - /aktualnosci/3333-lecznicze-wlasciwosci-kurkumy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Lecznicze właściwości kurkumy

Utworzono: piątek, 03, sierpień 2018 07:40

kurkumaKurkuma, która wywodzi się z Azji, jest znaną i cenioną na całym świecie przyprawą o zadziwiających właściwościach. Pochodzi z tej samej rodziny co imbir i nawet ich kłącza są do siebie podobne. Na podstawie wyników z przeprowadzonych badań została uznana za jedną z najzdrowszych przypraw świata.

Za właściwości zdrowotne kurkumy odpowiedzialna jest przede wszystkim substancja w niej zawarta – kurkumina. Jest ona silnym przeciwutleniaczem, a to oznacza, że chroni nas przed działaniem bardzo szkodliwych wolnych rodników, które powstają w naszym organizmie i są odpowiedzialne za uszkadzanie komórek, przyspieszanie procesów starzenia się, a także zwiększają ryzyko chorób nowotworowych. Kurkuminę cechuje także działanie silnie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Spośród wszystkich substancji aktywnych zawartych w kurkumie warto wymienić także olejki eteryczne, które pobudzają wydzielanie żółci i zapobiegają wzdęciom oraz witaminę C i sole mineralne.

Nad poszczególnymi właściwościami kurkumy przeprowadzono wiele najróżniejszych badań, które wykazały jej pozytywne oddziaływanie na ludzki organizm, w wyższym stopniu niż pierwotnie zakładano. Według badań zawarte w kurkumie olejki eteryczne powodują przyspieszenie procesów naprawczych w mózgu poprzez pobudzanie komórek nerwowych macierzystych do namnażania i różnicowania. Oprócz tego wykazano, że regularne spożywanie tej przyprawy w potrawach poprawia zdolności umysłowe – kurkumina pobudza organizm do niszczenia białek odpowiedzialnych za chorobę Alzheimera.

Kurkuma jest bardzo pomocna w procesach trawiennych, olejki w niej zawarte zapobiegają wzdęciom, ma działanie przeciwwrzodowe, hamuje wydzielanie soku żołądkowego oraz wspomaga działanie wątroby – reguluje proces wydzielania żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów, oprócz tego chroni komórki wątroby i wspomaga ich regenerację.

Przeciwzapalne i antyoksydacyjne działanie kurkuminy zapewnia ochronę serca pomagając w utrzymaniu prawidłowego krążenia krwi, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi co pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca oraz cukrzycy.

Mimo wszystkich pozytywnych stron stosowania kurkumy istnieją pewnie przeciwwskazania – stosowana przez dłuższy czas i w dużych dawkach może podrażniać ścianę żołądka oraz jelita, nie powinny jej więc stosować osoby z chorobą wrzodową. Z racji faktu, ze kurkuma wykazuje działanie żółciopędne nie jest wskazana dla osób posiadających problemy z utrudnionym przepływem żółci.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!