Każdy z nas z przyzwyczajenia sięga w domu po cytrynę i wydaje nam się, że wiemy o niej wystarczająco dużo. Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego jakie właściwości ma podobna w smaku limonka. Potocznie nazywana jest kuzynką cytryny, pochodzi z południowo-wschodniej Azji i dzisiaj uprawiana jest w wielu krajach na całym świecie. Klimat w jakim rosną powoduje, że drzewa limonkowe wydają owoce przez cały rok bez względu na porę roku.
Interesujący jest fakt, iż limonka posiada większą zawartość witaminy C niż cytryna. Jest też od niej bardziej kwaśna mimo faktu, że posiada mniej soku niż jej żółta kuzynka. Ponadto w jej składzie znajdziemy witaminy z grupy B, a także witaminę A. Oprócz tego owoc ten bogaty jest w pierwiastki takie jak miedź, żelazo, fosfor, potas oraz wapń. Limonki cechuje wysoka zawartość bioflawonoidów, które wraz z witaminą C wpływają na wzmocnienie naszego układu odpornościowego. Sok z limonki może być stosowany zewnętrznie na przykład na skórę niwelując jej przebarwienia i zmiękczając twardy naskórek. Limonki cechuje także działanie alkalizujące czyli odkwaszające organizm. Pomagają zachować prawidłową równowagę kwasowo-zasadową. Wpływa to więc pozytywnie na nasz nastrój, zmniejszenie uczucia zmęczenia lub dolegliwości związanymi z migreną. Obecne w limonkach bioflawonoidy wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i rozkurczowe. Mogą przyczyniać się do przyspieszania usuwania wody z organizmu oraz uszczelniają naczynia krwionośne.
Limonki mogą być stosowane zamiennie wraz z cytrynami, dodawane do herbaty, wody, soków, potraw, a nawet do sałatek. Polecane jest także picie rano zaraz po przebudzeniu szklanki przegotowanej wody z wyciśniętym sokiem z limonki. Ma to na celu oczyszczenie organizmu z toksyn i podkręcenie metabolizmu.