Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3276
referer -
uri - /aktualnosci/3276-co-kryje-w-sobie-marchewka
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Co kryje w sobie marchewka?

Utworzono: piątek, 23, marzec 2018 07:39

marchewkaMarchewka – skromna, niepozorna, a stanowi ogromną skarbnicę zdrowia. Znana i doceniana była ponoć już przez starożytnych Chińczyków. Jest rozpowszechniona na całej kuli ziemskiej, znana praktycznie każdemu. Chińscy dietetycy uważają marchew za jedną z ośmiu najcenniejszych produktów spożywczych. Francuzi natomiast mawiają, że jest to najtańszy i najlepszy kosmetyk. Portugalczycy uwielbiają marchewkowe dżemy. Na całym świecie znanych jest wiele odmian tego warzywa – szacuje się, że około 60, a w tym można wyodrębnić odmianę białą, żółtą, fioletową czy czarną ale zdecydowanie największą popularnością szczyci się odmiana pomarańczowa. 

Marchew przede wszystkim jest surowcem bogatym w witaminę A, która ma wspaniały wpływ na nasze oczy, obniża też poziom cholesterolu we krwi, działa korzystnie na pracę naszego serca i prawidłowy rozwój i funkcjonowanie błon komórkowych. Witamina ta kryje się w marchewce pod postacią beta-, alfa-karotenu i innych karotenoidów (więcej znajdziemy jej tylko w tranie i wątróbce). Zjadając już 100 g marchewki, dostarczamy swojemu organizmowi poczwórnej dziennej dawki tej witaminy!

Natomiast beta-karoten w niej zawarty chroni nas przed nowotworami skórnymi, więc warto wprowadzić to warzywo do diety, zwłaszcza gdy jesteśmy wystawieni na większą ekspozycję słoneczną. Cechuje go także działanie przeciwutleniające i bierze udział w walce z wolnymi rodnikami, które wpływają na starzenie się naszej skóry. W pewnym stopniu marchewka także ożywia koloryt cery, jak wszystkie warzywa, które zawierają naturalne barwniki, zwłaszcza o barwie od żółtej do czerwonej.

Ze względu na właściwości zdrowotne marchewki warto włączyć ją do swojej diety. Spożywana regularnie działa rozkurczowo na naczynia krwionośne i obniża poziom cholesterolu. Blokuje także rakotwórczy benzopiren, który znajduje się w dymie tytoniowym. Oprócz tego marchew wykazuje działanie przeciwpasożytniczo i pobudza do pracy układ moczowy. Ma także pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy ponieważ jest bogata w kwas foliowy, a także witaminy z grupy B.

Niestety marchew szybko gromadzi toksyny pochodzące najczęściej ze stosowanych nawozów lub zanieczyszczonej gleby, dlatego warto kupować ją od sprawdzonych dostawców albo w sklepach z ekologiczną żywnością. Najlepiej nie kupować obranej, pokrojonej ani uszkodzonej, bo na tej ostatniej może dojść do rozmnożenia się drobnoustrojów.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!