Co kryje w sobie marchewka?
Utworzono: piątek, 23, marzec 2018 07:39
Marchewka – skromna, niepozorna, a stanowi ogromną skarbnicę zdrowia. Znana i doceniana była ponoć już przez starożytnych Chińczyków. Jest rozpowszechniona na całej kuli ziemskiej, znana praktycznie każdemu. Chińscy dietetycy uważają marchew za jedną z ośmiu najcenniejszych produktów spożywczych. Francuzi natomiast mawiają, że jest to najtańszy i najlepszy kosmetyk. Portugalczycy uwielbiają marchewkowe dżemy. Na całym świecie znanych jest wiele odmian tego warzywa – szacuje się, że około 60, a w tym można wyodrębnić odmianę białą, żółtą, fioletową czy czarną ale zdecydowanie największą popularnością szczyci się odmiana pomarańczowa.
Marchew przede wszystkim jest surowcem bogatym w witaminę A, która ma wspaniały wpływ na nasze oczy, obniża też poziom cholesterolu we krwi, działa korzystnie na pracę naszego serca i prawidłowy rozwój i funkcjonowanie błon komórkowych. Witamina ta kryje się w marchewce pod postacią beta-, alfa-karotenu i innych karotenoidów (więcej znajdziemy jej tylko w tranie i wątróbce). Zjadając już 100 g marchewki, dostarczamy swojemu organizmowi poczwórnej dziennej dawki tej witaminy!
Natomiast beta-karoten w niej zawarty chroni nas przed nowotworami skórnymi, więc warto wprowadzić to warzywo do diety, zwłaszcza gdy jesteśmy wystawieni na większą ekspozycję słoneczną. Cechuje go także działanie przeciwutleniające i bierze udział w walce z wolnymi rodnikami, które wpływają na starzenie się naszej skóry. W pewnym stopniu marchewka także ożywia koloryt cery, jak wszystkie warzywa, które zawierają naturalne barwniki, zwłaszcza o barwie od żółtej do czerwonej.
Ze względu na właściwości zdrowotne marchewki warto włączyć ją do swojej diety. Spożywana regularnie działa rozkurczowo na naczynia krwionośne i obniża poziom cholesterolu. Blokuje także rakotwórczy benzopiren, który znajduje się w dymie tytoniowym. Oprócz tego marchew wykazuje działanie przeciwpasożytniczo i pobudza do pracy układ moczowy. Ma także pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy ponieważ jest bogata w kwas foliowy, a także witaminy z grupy B.
Niestety marchew szybko gromadzi toksyny pochodzące najczęściej ze stosowanych nawozów lub zanieczyszczonej gleby, dlatego warto kupować ją od sprawdzonych dostawców albo w sklepach z ekologiczną żywnością. Najlepiej nie kupować obranej, pokrojonej ani uszkodzonej, bo na tej ostatniej może dojść do rozmnożenia się drobnoustrojów.