Doradztwo żywieniowe skierowane do dzieci wpływa także na poprawę diety rodziców
Utworzono: środa, 14, marzec 2018 15:11
Według badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology, porady skierowane do dzieci wpływają również na poprawę diety rodziców. W jednym z badań sprawdzano, czy długoterminowa interwencja dietetyczna skierowana do dzieci związana jest z poprawą diety rodziców i wystąpieniem ryzyka kardiometabolicznego w ciągu dwóch dekad obserwacji.
Badanie obejmowało 107 niemowląt oraz ich rodziców, którzy zostali zrekrutowani z kliniki dla niemowląt w Turku w Finlandii, pomiędzy 1989 a 1992 rokiem. Rodziny były losowo przydzielane do grupy badanej oraz kontrolnej. Grupa badana otrzymała możliwość doradztwa dietetycznego minimum raz w roku, dla dzieci w wieku od 8 miesięcy do 20 lat. Początkowo doradztwo dietetyczne było przeprowadzone wśród rodziców, a po skończeniu przez dzieci 7 lat, spotykały się one z dietetykiem sam na sam. Głównym celem interwencji dietetycznej było zredukowanie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych oraz jednoczesne zwiększenie spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych przez dzieci.
W konsekwencji powyższych zaleceń, w grupie badanej doprowadzono do zmniejszenia spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zmniejszenia cholesterolu LDL w surowicy krwi, w okresie od urodzenia do skończenia 19 roku życia.
W tym badaniu spożycie przez rodziców zostało ocenione na podstawie jednodniowego bieżącego notowania, przeprowadzanego co dwa lata, wśród rodziców dzieci w wieku między 9 a 19 rokiem życia. Wśród rodziców dzieci w wieku 7 miesięcy a 20 lat wielokrotnie została zbadana waga, wzrost, ciśnienie krwi, stężenie lipidów, poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Badacze stwierdzili, że doradztwo dietetyczne skierowane do dzieci zwiększyło spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych i zmniejszyło spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych przez rodziców w grupie badanej w porównaniu do rodziców z grupy kontrolnej. Ponadto, doradztwo dietetyczne skierowane na dziecko, zmniejszyło stężenie cholesterolu całkowitego i LDL w surowicy u matek z grupy badanej, w porównaniu do matek z grupy kontrolnej. Podobnie było w przypadku ojców, jednak nie były to wyniki istotne statystycznie.
Interwencja dietetyczna skierowana do dzieci może w długim okresie wpłynąć korzystnie na dietę rodziców oraz na poziom stężenia lipidów we krwi, zwłaszcza w przypadku matek. Prawdopodobnie wszyscy członkowie rodziny spożywają te same produkty spożywcze, z tego względu doradztwo żywieniowe skierowane do dzieci wpływa również na dietę rodziców. Długoterminowe doradztwo dietetyczne może być skutecznym sposobem na poprawienie diety rodziców.
Źródło: www.medicalnewstoday.comfa