Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3267
referer -
uri - /aktualnosci/3267-doradztwo-zywieniowe-skierowane-do-dzieci-wplywa-takze-na-poprawe-diety-rodzicow
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Doradztwo żywieniowe skierowane do dzieci wpływa także na poprawę diety rodziców

Utworzono: środa, 14, marzec 2018 15:11

doradztwo zywieniowe dzieciWedług badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology, porady skierowane do dzieci wpływają również na poprawę diety rodziców. W jednym z badań sprawdzano, czy długoterminowa interwencja dietetyczna skierowana do dzieci związana jest z poprawą diety rodziców i wystąpieniem ryzyka kardiometabolicznego w ciągu dwóch dekad obserwacji. 

Badanie obejmowało 107 niemowląt oraz ich rodziców, którzy zostali zrekrutowani z kliniki dla niemowląt w Turku w Finlandii, pomiędzy 1989 a 1992 rokiem. Rodziny były losowo przydzielane do grupy badanej oraz kontrolnej. Grupa badana otrzymała możliwość doradztwa dietetycznego minimum raz w roku, dla dzieci w wieku od 8 miesięcy do 20 lat. Początkowo doradztwo dietetyczne było przeprowadzone wśród rodziców, a po skończeniu przez dzieci 7 lat, spotykały się one z dietetykiem sam na sam. Głównym celem interwencji dietetycznej było zredukowanie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych oraz jednoczesne zwiększenie spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych przez dzieci. 

W konsekwencji powyższych zaleceń, w grupie badanej doprowadzono do zmniejszenia spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych oraz zmniejszenia cholesterolu LDL w surowicy krwi, w okresie od urodzenia do skończenia 19 roku życia.

W tym badaniu spożycie przez rodziców zostało ocenione na podstawie jednodniowego bieżącego notowania, przeprowadzanego co dwa lata, wśród rodziców dzieci w wieku między 9 a 19 rokiem życia. Wśród rodziców dzieci w wieku 7 miesięcy a 20 lat wielokrotnie została zbadana waga, wzrost, ciśnienie krwi, stężenie lipidów, poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Badacze stwierdzili, że doradztwo dietetyczne skierowane do dzieci zwiększyło spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych i zmniejszyło spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych przez rodziców w grupie badanej w porównaniu do rodziców z grupy kontrolnej. Ponadto, doradztwo dietetyczne skierowane na dziecko, zmniejszyło stężenie cholesterolu całkowitego i LDL w surowicy u matek z grupy badanej, w porównaniu do matek z grupy kontrolnej. Podobnie było w przypadku ojców, jednak nie były to wyniki istotne statystycznie.

Interwencja dietetyczna skierowana do dzieci może w długim okresie wpłynąć korzystnie na dietę rodziców oraz na poziom stężenia lipidów we krwi, zwłaszcza w przypadku matek. Prawdopodobnie wszyscy członkowie rodziny spożywają te same produkty spożywcze, z tego względu doradztwo żywieniowe skierowane do dzieci wpływa również na dietę rodziców. Długoterminowe doradztwo dietetyczne może być skutecznym sposobem na poprawienie diety rodziców.

Źródło: www.medicalnewstoday.comfa

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!