Nie wszystkie diety bazujące na roślinach są zdrowe
Utworzono: środa, 28, luty 2018 14:51
Diety roślinne, opierające się na wysokim spożyciu słodyczy oraz produktów zbożowych na bazie białej mąki, mogą zwiększyć ryzyko chorób serca. Diety roślinne są zalecane w celu zredukowania ryzyka wystąpienia chorób serca, jednak według badań opublikowanych w Journal of American College of Cardiology niektóre diety roślinne są związane z wyższym ryzykiem wystąpienia chorób serca.
W badaniu naukowcy stworzyli trzy wersje diety bazującej na roślinach:
Dieta roślinna bazująca na wszystkich roślinach, ale nie eliminująca całkowicie mięsa, tylko ograniczająca;
Dieta roślinna „zdrowa”, bazująca na owocach, warzywach oraz produktach pełnoziarnistych;
Dieta roślinna „niezdrowa”, która bazowała na produktach z oczyszczonego ziarna.
Badanie zostało przeprowadzone na grupie ponad 200 tys. kobiet i mężczyzn. Uczestnicy od ponad 20 lat, co 2 lata, wypełniali kwestionariusze dotyczące stylu życia, zachowań zdrowotnych i historii medycznej. Nie wykluczono uczestników z chorobą wieńcową serca, nowotworami, udarem mózgu. Podczas obserwacji u ponad 8,5 tys. uczestników rozwinęła się choroba wieńcowa serca. Po przeprowadzeniu badań otrzymano następujące wyniki: przestrzeganie diety roślinnej było związane z niższym ryzykiem chorób serca. Większe spożycie bardziej „zdrowej” diety roślinnej, bogatej w pełnoziarniste produkty, owoce i warzywa, związane było z istotnie niższym ryzykiem chorób serca. Przeciwnie, dieta roślinna zawierająca więcej „niezdrowych” produktów takich jak słodzone napoje, oczyszczone zboża, słodycze oraz ziemniaki miała odwrotny skutek.