Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3238
referer -
uri - /aktualnosci/3238-jasno-czy-ciemno-palona-kawa-ktora-przynosi-wiecej-korzysci-zdrowotnych
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Jasno czy ciemno palona kawa – która przynosi więcej korzyści zdrowotnych?

Utworzono: środa, 24, styczeń 2018 09:25

jasno czy ciemno palona kawaMiłośnicy kawy doskonale zdają sobie sprawę, że jest ona bogata w antyoksydanty, flawonoidy i inne składniki, dzięki którym można tłumaczyć wiele korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego picia kawy. Według najnowszych badań prawdopodobnie to kawa jasno palona przyniesie nam więcej profitów.

W nowym badaniu, opublikowanym w Journal of Medicinal Food, koreańscy naukowcy porównali kawę o kilku stopniach palenia, analizując w nich zawartość kofeiny i kwasu chlorogenowego, dobrze znanego przeciwutleniacza. Badanie dotyczyło ziaren kawy Arabica, prażonej na różnych poziomach. W celu sprawdzenia właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych, naukowcy wprowadzili ekstrakt każdej kawy do hodowli komórek ludzkich. Okazało się, że w kawie jasno palonej była wyższa zawartość kwasu chlorogenowego, co przekładało się na lepszą ochronę przed utlenieniem komórek. W przypadku zawartości kofeiny w różnych próbkach nie zauważono istotnych różnic.

Wyższa zawartość kwasu chlorogenowego w jasnych ziarnach wynika z prostej zależności – ziarna są mniej wystawione na działanie powietrza, wysokiej temperatury i czasu, dzięki czemu kwas chlorogenowy nie ulega tak szybko utlenieniu.

Należy zaznaczyć, że są to badania przeprowadzone na hodowlach komórek, dlatego niezwykle istotne jest, aby przeprowadzić takie badania, które pozwolą na uzyskanie rzeczywistego wpływu na organizm człowieka. Dodatkowo bardzo ważne jest, aby przeprowadzić więcej badań dotyczących wpływu uprawy, klimatu i procesów zaparzania na wartość zdrowotną kawy, dzięki czemu będziemy mogli czerpać jeszcze więcej korzyści zdrowotnych.


źródło: www.health.com

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!