Id kategorii - 61 Itemid - 4 view - article id - 3238 referer - uri - /aktualnosci/3238-jasno-czy-ciemno-palona-kawa-ktora-przynosi-wiecej-korzysci-zdrowotnych
Jasno czy ciemno palona kawa – która przynosi więcej korzyści zdrowotnych?
Utworzono: środa, 24, styczeń 2018 09:25
Miłośnicy kawy doskonale zdają sobie sprawę, że jest ona bogata w antyoksydanty, flawonoidy i inne składniki, dzięki którym można tłumaczyć wiele korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego picia kawy. Według najnowszych badań prawdopodobnie to kawa jasno palona przyniesie nam więcej profitów.
W nowym badaniu, opublikowanym w Journal of Medicinal Food, koreańscy naukowcy porównali kawę o kilku stopniach palenia, analizując w nich zawartość kofeiny i kwasu chlorogenowego, dobrze znanego przeciwutleniacza. Badanie dotyczyło ziaren kawy Arabica, prażonej na różnych poziomach. W celu sprawdzenia właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych, naukowcy wprowadzili ekstrakt każdej kawy do hodowli komórek ludzkich. Okazało się, że w kawie jasno palonej była wyższa zawartość kwasu chlorogenowego, co przekładało się na lepszą ochronę przed utlenieniem komórek. W przypadku zawartości kofeiny w różnych próbkach nie zauważono istotnych różnic.
Wyższa zawartość kwasu chlorogenowego w jasnych ziarnach wynika z prostej zależności – ziarna są mniej wystawione na działanie powietrza, wysokiej temperatury i czasu, dzięki czemu kwas chlorogenowy nie ulega tak szybko utlenieniu.
Należy zaznaczyć, że są to badania przeprowadzone na hodowlach komórek, dlatego niezwykle istotne jest, aby przeprowadzić takie badania, które pozwolą na uzyskanie rzeczywistego wpływu na organizm człowieka. Dodatkowo bardzo ważne jest, aby przeprowadzić więcej badań dotyczących wpływu uprawy, klimatu i procesów zaparzania na wartość zdrowotną kawy, dzięki czemu będziemy mogli czerpać jeszcze więcej korzyści zdrowotnych.