Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3193
referer -
uri - /aktualnosci/3193-yerba-mate

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer_zobaczEkoModel
konkurs modelarski

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk

pointer_zobaczCzas na zdrowie 
konkurs dla szkół

Więcej…

Aktualna kampania

SOM banery APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

jestem prosumentem2



Joomla Extensions powered by Joobi

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!

Yerba mate

Utworzono: poniedziałek, 11, wrzesień 2017 14:42

yerba mateYerba mate, potocznie nazywana herbatą, uzyskiwana jest z ostrokrzewu paragwajskiego pochodzącego z Brazylii, Paragwaju i Argentyny.

Słowo yerba wywodzi się z języka hiszpańskiego i oznacza trawę, natomiast słowo mate w języku keczua oznacza tykwę. Forma, którą najczęściej spotykamy, to wysuszone i uprażone w wysokiej temperaturze liście.

Właściwości

Yerba mate zawiera kofeinę i teobrominę, które wpływają pobudzająco na układ nerwowy. Zwiększa sprawność umysłową i fizyczną. Jest bogata w witaminę A, C, B1, B6, E, a także w minerały, takie jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas i sód. Ma właściwości moczopędne, poprawia przemianę materii i uśmierza łaknienie, przez co sprawdzi się podczas kuracji odchudzających.

Rytuał picia

Tradycyjnie w Ameryce Południowej picie Yerba mate to ważny codzienny rytuał. Po wsypaniu zielonego zioła do naczynia zwanego kalebasą (mate) i włożeniu do niego specjalnej rurki filtrującej zwanej bombillą, gospodarz zalewa całość gorącą wodą o temperaturze około 70 stopni. Wszyscy piją z tego samego naczynia- każda osoba opróżnia naczynie i oddaje gospodarzowi, który dolewa gorącej wody i podaje następnemu gościowi. Yerba serwowana jest tak długo, aż podziękuje ostatnia osoba. Zaproszenie do picia jest wyrazem akceptacji w środowisku.

Jak przygotować Yerbę w domu?

W teorii powinniśmy mieć kalebasę i bombillę. W praktyce jednak warto najpierw sprawdzić czy pasuje nam smak Yerby. Najprościej wziąć zaparzacz (najlepiej z drobnym sitkiem), wsypać do niego łyżeczkę zioła, zalać wodą o temperaturze około 70 stopni i po 3-4 minutach wyjąć. Liście można parzyć wielokrotnie przez cały dzień.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież