Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3161
referer -
uri - /aktualnosci/3161-bazylia
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Bazylia

Utworzono: poniedziałek, 17, lipiec 2017 12:14

bazylia copyBazylia (łac. Ocimum basilicum) to jedno z najbardziej znanych ziół. Jest nieodłącznym składnikiem pesto i sosów pomidorowych. Większości z nas kojarzy się z włoską kuchnią, chociaż tak naprawdę korzenie ma w Indiach. Uprawia się ją prawie od 5000 lat, a jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa król.

Właściwości

Świeża bazylia wspomaga procesy trawienne poprzez stymulację wydzielania soku żołądkowego i pobudzenie ruchów jelit. Łagodzi wzdęcia, wzmaga apetyt, a także pomaga przy nerwobólach i łagodzi napięcie nerwowe.

Uprawa

Jak większość ziół, bazylia najlepsza jest świeża, tuż po zerwaniu. Listki mają wtedy najwięcej smaku i właściwości.

Bazylia wymaga przepuszczalnego, wilgotnego podłoża i średnio nasłonecznienia. Należy wybrać takie miejsce, które ochroni roślinę przed napływami zimnego i gorącego powietrza. Bazylię najlepiej podlewać do podstawki pod doniczką, co ochroni ją przed nadmiernym nawilżeniem.

Dojrzałe listki można mrozić, krojąc je uprzednio na cienkie paseczki.

Wykorzystanie w kuchni

Bazylię można śmiało przerobić na pesto- w takiej formie wytrzyma w lodówce do 10 dni. Świetnie sprawdzi się w daniach z pomidorami, na przykład w sosie do pizzy czy spaghetti bolognese. Mniej typowym zastosowaniem jest dodanie jej do lemoniady lub ciasteczek, którym nada orzeźwiającego smaku. Bardzo dobrym pomysłem jest połączenie świeżego chleba, pomidorów i bazylii, do których można także spróbować dodać koziego sera lub ricotty.

Świeża bazylia sprawdzi się także do aromatyzowania oliwy lub octu.

źródło: okiemdietetyka.pl

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!