Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3161
referer -
uri - /aktualnosci/3161-bazylia
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczEkoModel
konkurs modelarski

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

TS baner aktualna kampania APZ copy

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

jestem prosumentem2



Joomla Extensions powered by Joobi

Bazylia

Utworzono: poniedziałek, 17, lipiec 2017 12:14

bazylia copyBazylia (łac. Ocimum basilicum) to jedno z najbardziej znanych ziół. Jest nieodłącznym składnikiem pesto i sosów pomidorowych. Większości z nas kojarzy się z włoską kuchnią, chociaż tak naprawdę korzenie ma w Indiach. Uprawia się ją prawie od 5000 lat, a jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa król.

Właściwości

Świeża bazylia wspomaga procesy trawienne poprzez stymulację wydzielania soku żołądkowego i pobudzenie ruchów jelit. Łagodzi wzdęcia, wzmaga apetyt, a także pomaga przy nerwobólach i łagodzi napięcie nerwowe.

Uprawa

Jak większość ziół, bazylia najlepsza jest świeża, tuż po zerwaniu. Listki mają wtedy najwięcej smaku i właściwości.

Bazylia wymaga przepuszczalnego, wilgotnego podłoża i średnio nasłonecznienia. Należy wybrać takie miejsce, które ochroni roślinę przed napływami zimnego i gorącego powietrza. Bazylię najlepiej podlewać do podstawki pod doniczką, co ochroni ją przed nadmiernym nawilżeniem.

Dojrzałe listki można mrozić, krojąc je uprzednio na cienkie paseczki.

Wykorzystanie w kuchni

Bazylię można śmiało przerobić na pesto- w takiej formie wytrzyma w lodówce do 10 dni. Świetnie sprawdzi się w daniach z pomidorami, na przykład w sosie do pizzy czy spaghetti bolognese. Mniej typowym zastosowaniem jest dodanie jej do lemoniady lub ciasteczek, którym nada orzeźwiającego smaku. Bardzo dobrym pomysłem jest połączenie świeżego chleba, pomidorów i bazylii, do których można także spróbować dodać koziego sera lub ricotty.

Świeża bazylia sprawdzi się także do aromatyzowania oliwy lub octu.

źródło: okiemdietetyka.pl

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!