Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3155
referer -
uri - /aktualnosci/3155-spozywanie-frytek-moze-podwoic-ryzyko-wystapienia-przedwczesnej-smierci
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Spożywanie frytek może podwoić ryzyko wystąpienia przedwczesnej śmierci

Utworzono: czwartek, 06, lipiec 2017 15:41

frytki“A może frytki do tego?” – prawdopodobnie każdy z nas chociaż raz słyszał ten tekst. Biorąc pod uwagę najnowsze wyniki badań, warto odpowiedź „nie, dziękuję”.

Wyniki  opublikowane w TheAmerican Journal of Clinical Nutrition  sugerują, że spożywanie dwóch lub trzech porcji smażonych frytek tygodniowo może zwiększać ryzyko wczesnej śmierci nawet dwukrotnie. 

Zarówno w Polsce jak i w Stanach Zjednoczonych ziemniaki często stanowią podstawę diety. Są smaczne, sycące, a w formie przetworzonej wyjątkowo pyszne.  W Stanach Zjednoczonych aż 64% ziemniaków przeznaczonych do konsumpcji zostaje przetworzona – na frytki lub chipsy.

Jedno z badań , które zostało opublikowane w poprzednim roku sugeruje, że spożywanie czterech porcji ziemniaków tygodniowo może zwiększać ryzyko wystąpienia wyższego ciśnienia krwi. W związku z tym grupa badaczy z Uniwersytetu Brescia we Włoszech postanowiła przeprowadzić badanie dotyczące wpływu przetworzonych ziemniaków na zdrowie człowieka.

Badanie trwało 8 lat i obejmowało 4400 dorosłych, którzy w dniu rozpoczęcia badania byli w wieku od 45 do 79 lat. Grupa badana była włączona do innego programu (Osteoarthirtis Initiative), w ramach którego musiała wypełnić  kwestionariusz częstości spożycia. Badacze wykorzystali te dane i sprawdzili, jak często i w jakiej formie grupa badana spożywała ziemniaki.

Wyniki były następujące: spożycie ziemniaków ogółem nie wiązało się ze wzrostem ryzyka śmiertelności. Naukowcy jednak zauważyli, że w porównaniu do osób nie spożywających ziemniaków przetworzonych, osoby spożywające dwie lub trzy porcje takich ziemniaków tygodniowo miały dwukrotnie wyższe ryzyko wystąpienia przedwczesnej śmierci. Z kolei spożywanie ponad trzech porcji tygodniowo zwiększało to ryzyko.

Badacze zaznaczają, że jest to badanie obserwacyjne, dlatego należy przeprowadzić kolejne badania, które zbadają określony związek.

źródło: www.medicalnewstoday.com

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!