Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3153
referer -
uri - /aktualnosci/3153-herbata-z-hibiskusa-korzysci-zdrowotne-i-zagrozenia
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Herbata z hibiskusa – korzyści zdrowotne i zagrożenia

Utworzono: wtorek, 04, lipiec 2017 15:55

hibiskusHerbata z hibiskusa zrobiona jest z suszonych kwiatów o ciemnym, czerwonym kolorze. Ma słodki i cierpki aromat, podobny do żurawiny i może być spożywana na zimno lub na gorąco. Jednak czy częste picie przynosi korzyści zdrowotne?

Wiele osób zna piękne, czerwone kwiaty tej rośliny, która pochodzi z Afryki Północnej i Azji Południowo-Wschodniej. Ludzie na całym świecie używają różnych części hibiskusa - zarówno do celów medycznych oraz jako pożywienie, w tym jako herbata.

 

Korzyści zdrowotne

W przeszłości herbata z hibiskusa stosowana była w krajach afrykańskich w celu obniżenia temperatury ciała, leczenia chorób serca oraz łagodzenia bólu gardła. Z kolei w Iranie służyła do leczenia wysokiego ciśnienia krwi. Ostatnie badania wykazały możliwą rolę hibiskusa w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu.

 

Herbata z hibiskusa a ciśnienie krwi

Badanie opublikowane w 2010 roku w czasopiśmie Journal of Nutrition wykazało, że spożywanie herbaty z hibiskusa było związane z niższym ciśnieniem krwi w grupie ryzyka osób o wysokim i średnim ciśnieniu krwi. Uczestnicy badania spożywali trzy porcje herbaty z hibiskusa (1 porcja = ok. 250ml) lub trzy porcje napoju placebo dziennie, przez okres 6 tygodni. Osoby, które piły herbatę z hibiskusa miały zauważalnie mniejsze spoczynkowe ciśnienie krwi w porównaniu do osób, które otrzymywały napój placebo.

Metaanaliza opublikowana w 2015 roku również wykazała, że picie herbaty z hibiskusa znacząco obniża ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi. Potrzebne są jednak dalsze badania w celu potwierdzenia wyników.

 

Herbata z hibiskusa a poziom cholesterolu

W badaniu opublikowanym w 2011 roku porównano wpływ spożycia herbaty z hibiskusa oraz herbaty czarnej na poziom cholesterolu. 90 osób z wysokim ciśnieniem krwi spożywało przez 15 dni, dwa razy dziennie, herbatę z hibiskusa lub herbatę czarną. Po 30 dniach w obu grupach nie zauważono istotnych różnic w poziomie cholesterolu LDL. Jednakże w obu przypadkach zauważono znaczący wzrost cholesterolu całkowitego oraz frakcji HDL.

Z kolei w innych badaniach opublikowanych w 2013 roku, nie wykazano znaczącego wpływu spożycia herbaty z hibiskusa na obniżenie poziomu cholesterolu.

Inne badania, w tym przegląd badań klinicznych z 2014 roku, wykazały, że spożywanie herbaty z hibiskusa lub jego ekstraktu wpływa na wzrost poziomu cholesterolu HDL i zmniejszenie poziomu frakcji LDL i trójglicerydów.

Potrzebne są jednak dalsze badania, o lepszej jakości, które pomogą w określeniu wpływu spożycia hibiskusa na poziom cholesterolu.

 

Herbata z hibiskusa – skutki uboczne i zagrożenia

Przegląd badań opublikowany w 2013 roku wykazał, że wysokie spożycie ekstraktu z hibiskusa może powodować uszkodzenie wątroby. W tym samym przeglądzie stwierdzono, że ekstrakt z hibiskusa może wchodzić w interakcje z lekami, a dokładniej paracetamolem.

Według innych źródeł spożycie hibiskusa nie jest bezpieczne dla osób, które spożywają lek na malarię (chlorochina). Hibiskus może obniżyć skuteczność działania leku.

Osoby z cukrzycą lub biorące leki na ciśnienie krwi, powinny kontrolować poziom cukru i ciśnienie podczas spożywania hibiskusa. Wynika to z tego, że hibiskus może zmniejszyć poziom cukru we krwi lub zmniejszyć ciśnienie krwi. Z kolei kobiety w ciąży nie powinny pić herbaty z hibiskusa.

Picie herbaty z hibiskusa w umiarkowanych ilościach uważane jest za bezpieczne, jednakże niektóre produkty (np. suplementy zawierające ekstrakt z hibiskusa) powinny być stosowane ostrożnie, ze względu na obecność innych substancji w tych produktach.

 

źródło:www.medicalnewstoday.com

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!