Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3143
referer -
uri - /aktualnosci/3143-majeranek-kilka-malo-znanych-faktow
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Majeranek - kilka mało znanych faktów

Utworzono: wtorek, 20, czerwiec 2017 12:04

majeranekMajeranek (łac. origanum majorana) jest to przyprawa, którą wszyscy znają, a którą najczęściej stosujemy w formie gotowego, kupnego suszu.

Najczęściej stosowany jest w polskiej kuchni tradycyjnej do zup, takich jak grochówka i barszcz, ale też do mięs i sosów. Można go też spożywać w formie naparu, który świetnie się sprawdzi w towarzystwie soku malinowego lub miodu. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie majeranku na przykład do ciasta drożdżowego- daje to efekt rozgrzewający. Warto jednak wiedzieć, że świeży majeranek jest rośliną bardzo aromatyczną, zdrową i prostą w uprawie (chociaż trzeba go dodawać więcej niż suchego).

Uprawa majeranku jest bardzo prosta - należy zapewnić glebę o neutralnym pH i stabilne warunki wzrostu. Nie należy narażać go na gwałtowne zmiany temperatury lub działanie ostrego słońca. Trzeba także uważać, aby nie dostarczać zbyt dużo wody. Najlepiej wlewać wodę na talerzyk umieszczony pod doniczką.

Majeranek ma kilka właściwości zdrowotnych, o których warto wiedzieć. Przede wszystkim ma działanie przeciwutleniające, łagodzi mdłości i dolegliwości żołądkowe. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, żółci i soków żołądkowych, dlatego warto wzbogacać nim ciężkostrawne potrawy lub takie, które zawierają rośliny strączkowe.

Przyprawa znajdzie też zastosowanie podczas przeziębień ze względu na działanie przeciwzapalne- majeranek łagodzi ból gardła, dlatego warto płukać gardło naparem ze świeżej rośliny. Ponadto ułatwia odkrztuszanie, pomaga pozbyć się kataru i udrożnić zatoki. W tym celu najlepiej sprawdzi się inhalacja mocnym naparem.

źródło: okiemdietetyka.pl

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!