Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3138
referer -
uri - /aktualnosci/3138-zalety-i-wady-spozywania-zielonej-herbaty
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

jestem prosumentem2



Joomla Extensions powered by Joobi

Zalety i wady spożywania zielonej herbaty

Utworzono: środa, 07, czerwiec 2017 15:55

herbata copy copyOdnośnie pochodzenia samego zwyczaju picia zielonej herbaty krąży legenda, która głosi, iż około pięć tysięcy lat temu chiński cesarz Szen Nung, podczas odpoczynku w cieniu drzewa herbacianego, czekał na swój ulubiony napój - przegotowaną wodę. Listki, które wpadły wtedy do garnka z wrzątkiem, sprawiły, że smak otrzymanego naparu zachwycił ówczesnego władcę.

Dziś zielona herbata cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów na całym świecie, mimo swojego specyficznego, niekoniecznie przyjemnego smaku. Dlaczego warto zwrócić uwagę na jej właściwości? Jakie korzyści niesie za sobą spożywane zielonego napoju?

Liście zielonej herbaty przerabia się najpóźniej w godzinę po zerwaniu nie dopuszczając do ich fermentacji, dzięki czemu zachowują się w nich niemalże wszystkie cenne substancje – polifenole czy katechiny o właściwościach silnie antyoksydacyjnych (przeciwutleniających). W zielonej herbacie zawarte są także lipidy, aminokwasy, witaminy: A,B,C,E; duża liczba mikroelementów takich jak: wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor.

W wyniku przeprowadzonych badań odnośnie wpływu zielonej herbaty na organizm wykazano, iż może ona mieć działanie antynowotworowe dzięki substancjom przeciwutleniającym, które chronią DNA przed działaniem substancji kancerogennych. Zielona herbata może wywierać pozytywny wpływ na działanie mózgu, chroniąc go przed różnymi formami starczej demencji, a także poprawiać wygląd skóry, wspomagać układ krążenia i ułatwiać odchudzanie.

Spożywanie zielonej herbaty może w niektórych przypadkach wywierać negatywny wpływ na organizm. Napój ten nie jest wskazany dla osób o obniżonym poziomie żelaza we krwi, ponieważ może doprowadzić do anemii. Zielona herbata zawiera dużą ilość teiny, która nie jest wskazana dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią, gdyż może mieć negatywny wpływ na rozwój noworodka.

Zielonej herbaty nie należy pić na pusty żołądek, ponieważ może podrażniać śluzówkę żołądka, doprowadzić do złego samopoczucia oraz wymiotów. Zalecana dawka zielonej herbaty to 2-3 filiżanki dziennie – jest to bezpieczna ilość, która nie wywołuje negatywnych skutków ubocznych. Musimy jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny i może w różny sposób  reagować na poszczególne produkty.

źródło: www.webmd.com

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!