Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3117
referer -
uri - /aktualnosci/3117-jadlospis-powinien-byc-zgodny-z-naszymi-genami
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Jadłospis powinien być zgodny z naszymi genami

Utworzono: wtorek, 25, kwiecień 2017 13:11

posilekWarianty posiadanych przez nas genów mogą sterować naszymi wyborami żywieniowymi - poinformowali hiszpańscy naukowcy podczas dorocznej konferencji Experimental Biology 2017, która odbywa się w dniach 22-26 kwietnia br. w Chicago.

"Większości osób trudno jest zmienić swoje nawyki żywieniowe, nawet jeśli są świadomi tego, że dany rodzaj pożywienia im szkodzi. Nasze badania obrazują, w jaki sposób geny wpływają na nasz mózg oraz preferencje kulinarne" - mówi autorka badań Silvia Berciano z Universidad Autonoma de Madrid.

W badaniach wzięło udział 818 osób pochodzenia europejskiego. Informacje dotyczące ich nawyków żywieniowych uzyskano z wypełnionych przez uczestników kwestionariuszy.

Okazało się, że geny analizowane przez naukowców odgrywały istotną rolę w dokonywanych przez uczestników wyborach żywieniowych. Niektóre warianty genu kodującego receptor oksytocyny wpływały na przykład na większe spożycie czekolady i większy obwód w pasie, a geny związane z otyłością wpływały na spożycie warzyw i błonnika. Zidentyfikowano także geny związane ze spożyciem soli i tłuszczu.

"Wiedza nabyta dzięki tym badaniom otworzy drzwi do lepszego zrozumienia nawyków żywieniowych i ułatwi tworzenie spersonalizowanych porad dietetycznych, bardziej dostosowanych do indywidualnych potrzeb. Tak skonstruowanej diety łatwiej będzie przestrzegać i będzie ona przynosiła lepsze rezultaty" - komentuje Berciano.

Naukowcy planują przeprowadzenie podobnych badań wśród osób o różnym pochodzeniu etnicznym. Chcą także sprawdzić, czy zidentyfikowane warianty genów wpływających na to, co jemy, mają związek z ryzykiem chorób takich jak cukrzyca, choroby serca czy nowotwory.

źródło: portalspozywczy.pl

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!