Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3117
referer -
uri - /aktualnosci/3117-jadlospis-powinien-byc-zgodny-z-naszymi-genami
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Jadłospis powinien być zgodny z naszymi genami

Utworzono: wtorek, 25, kwiecień 2017 13:11

posilekWarianty posiadanych przez nas genów mogą sterować naszymi wyborami żywieniowymi - poinformowali hiszpańscy naukowcy podczas dorocznej konferencji Experimental Biology 2017, która odbywa się w dniach 22-26 kwietnia br. w Chicago.

"Większości osób trudno jest zmienić swoje nawyki żywieniowe, nawet jeśli są świadomi tego, że dany rodzaj pożywienia im szkodzi. Nasze badania obrazują, w jaki sposób geny wpływają na nasz mózg oraz preferencje kulinarne" - mówi autorka badań Silvia Berciano z Universidad Autonoma de Madrid.

W badaniach wzięło udział 818 osób pochodzenia europejskiego. Informacje dotyczące ich nawyków żywieniowych uzyskano z wypełnionych przez uczestników kwestionariuszy.

Okazało się, że geny analizowane przez naukowców odgrywały istotną rolę w dokonywanych przez uczestników wyborach żywieniowych. Niektóre warianty genu kodującego receptor oksytocyny wpływały na przykład na większe spożycie czekolady i większy obwód w pasie, a geny związane z otyłością wpływały na spożycie warzyw i błonnika. Zidentyfikowano także geny związane ze spożyciem soli i tłuszczu.

"Wiedza nabyta dzięki tym badaniom otworzy drzwi do lepszego zrozumienia nawyków żywieniowych i ułatwi tworzenie spersonalizowanych porad dietetycznych, bardziej dostosowanych do indywidualnych potrzeb. Tak skonstruowanej diety łatwiej będzie przestrzegać i będzie ona przynosiła lepsze rezultaty" - komentuje Berciano.

Naukowcy planują przeprowadzenie podobnych badań wśród osób o różnym pochodzeniu etnicznym. Chcą także sprawdzić, czy zidentyfikowane warianty genów wpływających na to, co jemy, mają związek z ryzykiem chorób takich jak cukrzyca, choroby serca czy nowotwory.

źródło: portalspozywczy.pl

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!