Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3107
referer -
uri - /aktualnosci/3107-calkowity-zakaz-gornictwa-metali-w-salwadorze
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Całkowity zakaz górnictwa metali w Salwadorze

Utworzono: czwartek, 06, kwiecień 2017 08:59

el salvadorZakaz obejmuje wszelkiego rodzaju działalność górniczą, zarówno głębinową, jak i odkrywkową.

Wprowadzenie nowych przepisów tłumaczy się ochroną zasobów wody w kraju. Do tej pory w Salwadorze obowiązywało dziesięcioletnie moratorium na prowadzenie takiej działalności. Nadal dozwolone będzie górnictwo niemetali, np. pozyskiwanie soli, kamienia czy piasku.

- Dziś w Salwadorze woda wygrała ze złotem - skomentował przegłosowanie zakazu Johnny Wright Sol, deputowany z centroprawicowej partii Arena.

- To wspaniała chwila, w której kraj ocenił korzyści i straty wydobycia metali i powiedział: dość – powiedział Andres McKinley, specjalista ds. górnictwa i wody z Uniwersytetu Środkowoamerykańskiego w Salwadorze.

Salwador, drugie po Haiti najbardziej zanieczyszczone państwo obu Ameryk, to pierwszy kraj na świecie, który wprowadził całkowity zakaz górnictwa metali. Ochrony zasobów wody w gęsto zaludnionym kraju jest szczególnie istotna.

Źródło: www.nytimes.com

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!