Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3092
referer -
uri - /aktualnosci/3092-parszywa-dwunastka-warzywa-i-owoce-ktore-lepiej-kupowac-bio
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Parszywa dwunastka – warzywa i owoce które lepiej kupować bio

Utworzono: czwartek, 16, marzec 2017 17:37

warzywa owoceWidząc na sklepowej półce lśniące pomidory, sprężyste ogórki czy rumiane jabłka, zapewne cieszysz się, że masz dostęp do takich pięknych warzyw i owoców.

Niejeden bywalec dyskontów podśmiewa się w duchu z zatwardziałych ekologów przepłacających w specjalistycznych sklepach i na prestiżowych bazarach za krzywą bio-marchew czy zapiaszczone organiczne ziemniaki. Nie warto jednak popadać w skrajności.

Badania amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) wykazały, że niektóre warzywa i owoce są szczególnie podatne na wchłanianie pestycydów. Środki chemiczne zastosowane w procesie produkcji wnikają w nie w większym stopniu, przez co i my, konsumenci zjadamy ich większą ilość. Oto parszywa dwunastka owoców i warzyw. Postąpisz mądrze jeśli kupisz je z certyfikowanych upraw ekologicznych.

  1. Truskawki
  2. Jabłka
  3. Nektarynki
  4. Brzoskwinie
  5. Seler naciowy
  6. Winogrona
  7. Wiśnie
  8. Szpinak
  9. Pomidory
  10. Papryka
  11. Ogórki
  12. Jarmuż

Niektóre źródła wskazują, że niebezpiecznych warzyw i owoców może być więcej. Wraz z truskawkami często wymieniane są także borówki amerykańskie, maliny i jeżyny, wraz z wiśniami czereśnie a oprócz szpinaku i jarmużu nie zaszkodzi uważać również na inne warzywa zielone takie jak rukola, roszponka, sałata lodowa czy rzymska.

Bez wątpienia dokładne mycie warzyw i owoców, a w niektórych przypadkach również obranie ich ze skórki zmniejsza ilość niepożądanych związków chemicznych jakie trafiają do organizmu. Niestety w przypadku parszywej dwunastki nie są to działania wystarczające aby uchronić przed spożyciem pokaźnej dawki pestycydów. Jeśli tylko masz taką możliwość wybieraj te pochodzące z certyfikowanych upraw, rozważ własną hodowlę lub zastąp je bezpieczną piętnastką o której napiszemy już niebawem.

źródło: ulicaekologiczna.pl

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!