Parszywa dwunastka – warzywa i owoce które lepiej kupować bio
Utworzono: czwartek, 16, marzec 2017 17:37
Widząc na sklepowej półce lśniące pomidory, sprężyste ogórki czy rumiane jabłka, zapewne cieszysz się, że masz dostęp do takich pięknych warzyw i owoców.
Niejeden bywalec dyskontów podśmiewa się w duchu z zatwardziałych ekologów przepłacających w specjalistycznych sklepach i na prestiżowych bazarach za krzywą bio-marchew czy zapiaszczone organiczne ziemniaki. Nie warto jednak popadać w skrajności.
Badania amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) wykazały, że niektóre warzywa i owoce są szczególnie podatne na wchłanianie pestycydów. Środki chemiczne zastosowane w procesie produkcji wnikają w nie w większym stopniu, przez co i my, konsumenci zjadamy ich większą ilość. Oto parszywa dwunastka owoców i warzyw. Postąpisz mądrze jeśli kupisz je z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Truskawki
Jabłka
Nektarynki
Brzoskwinie
Seler naciowy
Winogrona
Wiśnie
Szpinak
Pomidory
Papryka
Ogórki
Jarmuż
Niektóre źródła wskazują, że niebezpiecznych warzyw i owoców może być więcej. Wraz z truskawkami często wymieniane są także borówki amerykańskie, maliny i jeżyny, wraz z wiśniami czereśnie a oprócz szpinaku i jarmużu nie zaszkodzi uważać również na inne warzywa zielone takie jak rukola, roszponka, sałata lodowa czy rzymska.
Bez wątpienia dokładne mycie warzyw i owoców, a w niektórych przypadkach również obranie ich ze skórki zmniejsza ilość niepożądanych związków chemicznych jakie trafiają do organizmu. Niestety w przypadku parszywej dwunastki nie są to działania wystarczające aby uchronić przed spożyciem pokaźnej dawki pestycydów. Jeśli tylko masz taką możliwość wybieraj te pochodzące z certyfikowanych upraw, rozważ własną hodowlę lub zastąp je bezpieczną piętnastką o której napiszemy już niebawem.