Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3081
referer -
uri - /aktualnosci/3081-na-swiecie-marnuje-sie-niemal-20-proc-zywosci
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Na świecie marnuje się niemal 20 proc. żywości

Utworzono: wtorek, 28, luty 2017 12:09

marnowaniePrawie jedna piąta światowego jedzenia jest marnowana z powodu nadmiernej konsumpcji i niepotrzebnego jej wyrzucania - przestrzegają naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu.

Jak wynika z przeprowadzonych przez szkockich naukowców badań, ludzkość konsumuje ok. 10 proc. więcej jedzenia niż jest jej to potrzebne, a prawie 9 proc. żywności jest wyrzucane bądź się psuje.

Aby określić, ile jedzenia marnuje się na świecie, naukowcy przeanalizowali dziesięć najważniejszych etapów światowego systemu żywienia, m.in. uprawę roślin, zbiór plonów i spożycie.

Okazuje się, że prawie połowa światowych zbiorów - ok. 2,1 mld ton żywności - marnuje się za sprawą nadmiernego spożycia, wyrzucania czy też jako niepotrzebne odpady w procesie produkcyjnym.

Nie lepiej ma się sprawa w przypadku zwierząt hodowlanych. Według naukowców z Edynburga, jest to przemysł z najmniej wydajnym procesem produkcyjnym: straty wynoszą w nim 78 proc., co przekłada się na 840 mln ton żywności.

Autorzy badania zwracają uwagę na to, że produkcja zwierzęca pochłania 40 proc. wszystkich strat ze zbiorów: 1,08 mld ton roślin zużywa się, aby wyprodukować 240 mln ton jadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, mleko czy jajka.

Jak przestrzegają badacze, potencjalny wzrost zapotrzebowania na produkty mięsne czy mleczne jeszcze bardziej obniżyłby efektywność przemysłu spożywczego oraz sprawiłby, że jeszcze trudniej byłoby nakarmić rosnącą populację. Próba nadążenia za tym zapotrzebowaniem mogłaby również przynieść szkodę środowisku, poprzez zwiększenie emisji gazów cieplarnianych oraz zmniejszenie zapasów wody i zróżnicowania biologicznego.

Naukowcy podkreślają, że najskuteczniejszym sposobem, by zapobiec temu zjawisku jest edukowanie konsumentów: zachęcanie ich do spożywania mniejszej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, zmniejszenia odpadów żywnościowych oraz nieprzejadania się.

"Aż do teraz nie było wiadomo, jak nadmierne spożycie wpływa na cały system. Okazuje się, że nie tylko jest ono szkodliwe dla zdrowa, lecz również negatywnie wpływa na środowisko i zmniejsza bezpieczeństwo żywnościowe" - dodaje dr Peter Alexander, główny autor badania.

źródło: PAP

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!