Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 3055
referer -
uri - /aktualnosci/3055-grozne-winogrona
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Groźne winogrona

Utworzono: piątek, 20, styczeń 2017 11:29

winogrona copyJedno winogrono może całkowicie zablokować układ oddechowy dziecka. Według badań jest to trzecia najczęstsza przyczyna zgonu mająca związek z jedzeniem.

To, że zgony powodowane przez winogrona są tak częste, jest efektem niskiej świadomości rodziców i opiekunów. Rzadko kiedy zdają sobie oni sprawę, jak bardzo niebezpieczne może być zadławienie tym owocem. Wielkość i kształt winogrona umożliwiają mu zatkanie dróg oddechowych dziecka, a gładka i elastyczna powierzchnia utrudniają jego przesunięcie czy też usunięcie. Przeprowadzone w USA i Kanadzie badania pokazują, że w kwestii zagrożenia życia przez jedzenie, winogrona ustępują jedynie hot-dogom i słodyczom.

Lekarze zalecają, aby przed podaniem dzieciom winogron czy też pomidorów, pokroić je drobno. Radzą też, żeby dzieci nie jadły owoców, kiedy są same, żeby zawsze był obok ktoś, kto mógłby pomóc. Niektórzy nawet oczekują, że sklepy będą umieszczały na owocach ostrzeżenia, że winogronami można się udławić.

Źródło: theguardian.com

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!