Winogrona to nie tylko smaczne owoce, ale również zdrowe, może nawet bardzo zdrowe.
Wiele osób lubi winogrona ze względu na ich słodki smak. Nie każdy wie, że winogrona są też bardzo zdrowe, są bogate w błonnik, zawierają też potas. Winogrona korzystnie wpływają na serce, a ich ciemna odmiana, dzięki dużej zawartości flawonoidów, działają też antyrakowo.
Działanie antyrakowe winogrona zawdzięczają obecnym w pestkach i skórce flawonoidom, ale także witaminie C i A. Pomagają one organizmowi pozbywać się wolnych rodników, które m.in. odpowiadają za rozwój nowotworów. Picie soków z ciemnych winogron obniża ryzyko występowania miażdżycy.
Winogrona są również bogate w potas, co pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu i sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu nerek. Poprzez kontrolę ciśnienia krwi wpływają także korzystnie na serce. Potas, niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, ma wpływ na koncentrację, ponieważ bierze udział w dotlenianiu mózgu.
Zawarty w winogronach błonnik wspomaga trawienie i działa łagodząco na zaparcia. Usprawnia też perystaltykę jelit, dzięki czemu procesy przemiany materii przebiegają prawidłowo. Kwasy organiczne zawarte w miąższu owoców działają moczopędnie, a same winogrona odkwaszają organizm.
Poza wszystkimi korzystnymi dla zdrowia walorami winogron, owoce te świetnie zastępują kostki lodu w napojach.