Warzywa, których nie powinno się mrozić
Utworzono: czwartek, 01, wrzesień 2016 12:12
Zjedz je, kiedy są świeże, albo nie jedz ich wcale.
Jeśli używasz zamrażarki wyłącznie do przygotowywania kostek lodu, popełniasz błąd. To ważne kuchenne urządzenie może utrzymywać świeżość niektórych produktów nawet miesiącami. Kurczak, krewetki, warzywa czy pieczywo to tylko niektóre z nich. Trzymanie ich wszystkich w zamrażarce ułatwia przyrządzanie posiłków, gdy masz na nie ochotę. Jest jednak pewien wyjątek: nie powinno mrozić się owoców o dużej zawartości wody. Są one zresztą najlepsze, gdy je się je świeże, kiedy jednak je odmrażasz, to robią się nieprzyjemnie wodniste. W zależności od rodzaju produktów, jakie trzymasz w swojej kuchni czy spiżarni, potrzebują one różnych warunków przechowywania, zwłaszcza różnych temperatur. Przedstawiamy produkty, które lepiej trzymać w lodówce lub spiżarni.
Melony
Dotyczy to zarówno melonów, jak i arbuzów. Jeśli mrozisz te owoce, a potem chcesz je zjeść, tracą one większość swoich soków. Jeśli natomiast chcesz użyć melona do koktajlu, to nie musisz go rozmrażać. Po prostu wrzuć do blendera zamrożone kawałki.
Ziemniaki
Ziemniaki można trzymać w spiżarni i mogą one tam wytrzymać na tyle długo, że nie warto wkładać ich do zamrażarki. W dodatku po rozmrożeniu bardziej przypominają papkę niż ziemniaki.
Pomidory
Jeśli chcesz jeść soczyste i świeże pomidory, to absolutnie nie wkładaj ich do zamrażarki. Lepszym rozwiązaniem jest przerobić pomidory na sos, który można przechowywać w zamrażarce. Ten akurat nic nie straci po rozmrożeniu.
Ogórki
Mrożone ogórki to widok równie przykry, jak mrożone pomidory. Jeśli nie chcesz ich jeść w tym momencie, lepiej je zakisić.
Seler
Kolejne warzywo, które może przeleżeć w lodówce czy spiżarni na tyle długo, że trudno znaleźć powód, aby trzymać je w zamrażarce.
Zielona sałata
Sałatę czy inne zielone liście, lepiej jeść gdy są świeże. Jeśli potrzebujesz je przechować, najlepiej przepłukać liście, wysuszyć je i owinąć w papierowy ręcznik lub włożyć do torebki i w takiej formie trzymać w lodówce. Wyjątkiem jest szpinak, który w zamrożonej formie jest dostępny w sklepach. Jego możesz użyć do zup czy też sosów.
Źródło: www.self.com
Ilustracja: flickr.com