Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2957
referer -
uri - /aktualnosci/2957-warzywa-ktorych-nie-powinno-sie-mrozic
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Warzywa, których nie powinno się mrozić

Utworzono: czwartek, 01, wrzesień 2016 12:12

mrożenieZjedz je, kiedy są świeże, albo nie jedz ich wcale.

Jeśli używasz zamrażarki wyłącznie do przygotowywania kostek lodu, popełniasz błąd. To ważne kuchenne urządzenie może utrzymywać świeżość niektórych produktów nawet miesiącami. Kurczak, krewetki, warzywa czy pieczywo to tylko niektóre z nich. Trzymanie ich wszystkich w zamrażarce ułatwia przyrządzanie posiłków, gdy masz na nie ochotę. Jest jednak pewien wyjątek: nie powinno mrozić się owoców o dużej zawartości wody. Są one zresztą najlepsze, gdy je się je świeże, kiedy jednak je odmrażasz, to robią się nieprzyjemnie wodniste. W zależności od rodzaju produktów, jakie trzymasz w swojej kuchni czy spiżarni, potrzebują one różnych warunków przechowywania, zwłaszcza różnych temperatur. Przedstawiamy produkty, które lepiej trzymać w lodówce lub spiżarni.

Melony

Dotyczy to zarówno melonów, jak i arbuzów. Jeśli mrozisz te owoce, a potem chcesz je zjeść, tracą one większość swoich soków. Jeśli natomiast chcesz użyć melona do koktajlu, to nie musisz go rozmrażać. Po prostu wrzuć do blendera zamrożone kawałki.

Ziemniaki

Ziemniaki można trzymać w spiżarni i mogą one tam wytrzymać na tyle długo, że nie warto wkładać ich do zamrażarki. W dodatku po rozmrożeniu bardziej przypominają papkę niż ziemniaki.

Pomidory

Jeśli chcesz jeść soczyste i świeże pomidory, to absolutnie nie wkładaj ich do zamrażarki. Lepszym rozwiązaniem jest przerobić pomidory na sos, który można przechowywać w zamrażarce. Ten akurat nic nie straci po rozmrożeniu.

Ogórki

Mrożone ogórki to widok równie przykry, jak mrożone pomidory. Jeśli nie chcesz ich jeść w tym momencie, lepiej je zakisić.

Seler

Kolejne warzywo, które może przeleżeć w lodówce czy spiżarni na tyle długo, że trudno znaleźć powód, aby trzymać je w zamrażarce.

Zielona sałata

Sałatę czy inne zielone liście, lepiej jeść gdy są świeże. Jeśli potrzebujesz je przechować, najlepiej przepłukać liście, wysuszyć je i owinąć w papierowy ręcznik lub włożyć do torebki i w takiej formie trzymać w lodówce. Wyjątkiem jest szpinak, który w zamrożonej formie jest dostępny w sklepach. Jego możesz użyć do zup czy też sosów.

Źródło: www.self.com

Ilustracja: flickr.com

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!