Prosty sposób na przedłużenie świeżości Twoich ziół.
Od pesto, przez tartaletki po sałatkę – bazylia potrafi poprawić smak niejednej potrawy. To wspaniałe zioło potrafi być też problematyczne. Po dwóch dniach leżenia w lodówce przestaje się nadawać do czegokolwiek. Zdradzamy jednak sposób, aby cieszyć się świeżą bazylią nawet przez dwa tygodnie.
Potrzebne będą nożyce kuchenne, szklany słoik i torebka foliowa. Przytnij podstawy łodyżek pod bieżącą wodą, tak jak to robisz z kwiatami, a następnie wsadź pęczek bazylii do szklanki z wodą. Liście luźno okryj plastikową torebką i całość postaw na parapecie.
Taki układ pozwala bazylii oddychać, może ona uwolnić eten, przez który liście kurczą się i brązowieją. Jednocześnie wewnątrz foliowej torebki panuje wysoka wilgoć, co upodabnia całą konstrukcję do małej szklarni. Poza wymienionymi, jest jeszcze jedna zaleta – w Twojej kuchni będzie unosił się piękny zapach.