Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2954
referer -
uri - /aktualnosci/2954-jak-utrzymac-bazylie-przez-dwa-tygodnie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Jak utrzymać bazylię przez dwa tygodnie?

Utworzono: poniedziałek, 29, sierpień 2016 14:51

bazyliaProsty sposób na przedłużenie świeżości Twoich ziół.

Od pesto, przez tartaletki po sałatkę – bazylia potrafi poprawić smak niejednej potrawy. To wspaniałe zioło potrafi być też problematyczne. Po dwóch dniach leżenia w lodówce przestaje się nadawać do czegokolwiek. Zdradzamy jednak sposób, aby cieszyć się świeżą bazylią nawet przez dwa tygodnie.

Potrzebne będą nożyce kuchenne, szklany słoik i torebka foliowa. Przytnij podstawy łodyżek pod bieżącą wodą, tak jak to robisz z kwiatami, a następnie wsadź pęczek bazylii do szklanki z wodą. Liście luźno okryj plastikową torebką i całość postaw na parapecie.

Taki układ pozwala bazylii oddychać, może ona uwolnić eten, przez który liście kurczą się i brązowieją. Jednocześnie wewnątrz foliowej torebki panuje wysoka wilgoć, co upodabnia całą konstrukcję do małej szklarni. Poza wymienionymi, jest jeszcze jedna zaleta – w Twojej kuchni będzie unosił się piękny zapach.

źródło: www.purewow.com 

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!