Przeprowadzone w latach 2000-2015 badania pokazują, że dieta śródziemnomorska ma pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć.
Australijscy naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego w Melbourne dokonali analizy badań przeprowadzonych w latach 2000-2015 i ogłosili, że dieta śródziemnomorska poprawia pamięć, koncentrację i zdolności werbalne. Najlepiej wpływa na pamięć roboczą i długotrwałą, ale także na zdolność i sprawność rozwiązywania problemów. Co ciekawe, dieta daje podobne efekty w każdej części świata, nie tylko w basenie Morza Śródziemnego.
Dieta śródziemnomorska opiera się na spożywaniu ryb, świeżych warzyw i owoców, orzechów i nasion, roślin strączkowych i oliwy z oliwek. Jednocześnie unika czerwonego mięsa i nabiału. Takie właśnie składniki pomagają zaopatrzyć organizm w niezbędne składniki odżywcze czy zmniejszyć stan zapalny organizmu. Dieta poprawia funkcje poznawcze u osób młodych, ale również spowalnia spadek sprawności umysłowej u osób starszych. Jest to więc ważna informacja dla wszystkich osób, które chcą utrzymywać wysoką sprawność intelektualną w późnym wieku.