8 rzeczy, które zawsze dobrze mieć w zamrażarce
Utworzono: środa, 03, sierpień 2016 11:02
Trzymanie niezbędnego jedzenia w kuchni to jedna z ważniejszych rzeczy, jeśli poważnie traktujesz regularne gotowanie. Zdrowe posiłki mogą tworzyć się praktycznie same, jeśli tylko masz spiżarnię pełną wysokobiałkowych produktów, lodówkę wypełnioną świeżymi warzywami i owocami oraz zamrażarkę, w której trzymasz wszystko to, co nie zmieściło się ani w spiżarni, ani w lodówce.
Poważnie, zamrażarka jest świetnym miejscem do przechowywania wszystkich składników, może poza kilkoma, które lepiej trzymać w temperaturze pokojowej czy w lodówce. Zamrażarka jest jak kapsuła czasu, która utrzymuje jedzenie w świeżości. Przedstawiamy osiem rodzajów żywności, które zawsze dobrze zamrozić. Na kość.
Wywar z kurczaka i warzyw
Wywar może być elementem wielu potraw, zwłaszcza zup i sosów. Można go użyć do sporządzenia rosołu, do czego nadaje się zdecydowanie lepiej niż kupne kostki rosołowe. Możesz zrobić więcej wywaru niż potrzebujesz, część przelać do plastikowych torebek i zamrozić.
Pełnoziarniste pieczywo
Pieczywo pozostawione na kuchennym blacie czy w lodówce szybko straci świeżość. Odwrotnie niż chleb przechowywany w zamrażarce – tam może leżeć nawet 3 miesiące. Zamrażanie pieczywa jest bardzo proste, wystarczy wsadzić chleb do plastikowej torby i umieścić ją w zamrażarce. Kiedy zdecydujesz się go rozmrozić, pozwól mu najpierw poleżeć w temperaturze pokojowej przez 10 minut.
Fasola
Ugotowanie fasoli i soczewicy, a następnie zamrożenie obydwu pomoże oszczędzić czas, gdy będzie trzeba użyć ich do jakiegoś posiłku. Te dwa źródła białka i błonnika należy w plastikowej torebce umieścić w zamrażarce, a gdy będziesz ich znów potrzebować, wystarczy je rozmrozić w rondlu i dodać do sałatki, zupy czy sosu.
Owoce
Mrożone owoce są kluczowym składnikiem koktajli. Oczywiście niektóre bogate w wodę owoce nie nadają się do tego, aby je mrozić, ale zdecydowana większość tak. Możesz też kupić owoce już zamrożone, choćby wiśnie. Są one dużo tańsze niż te świeże. W zależności od tego, do czego chcesz później wykorzystać owoce, zamroź je w całości lub wcześniej poporcjuj.
Imbir
Korzeń imbiru wytrzyma w zamrażarce nawet rok, ale nie wkłada się go tam, aby tak długo zachował świeżość. Imbir, który jest doskonałą przyprawą i dodatkiem, łatwiej zetrzeć, gdy jest zamrożony.
Zioła
Jeśli za każdym razem, kiedy chcesz użyć swoich ziół, widzisz, że już nie są świeże, to zamrożenie ich wydaje się być doskonałym rozwiązaniem tego problemu. Zioła można zamrozić na kilka sposobów, np. całe liście umieść w tacce do robienia lodu i dodaj odrobinę oliwy. Inna możliwość to zmielenie ziół z odrobiną wody lub oliwy i umieszczenie ich na tacce w takiej formie.
Warzywa
Podobnie jak w przypadku owoców, do mrożenia nie nadają się te warzywa, które zawierają dużo wody, np. ogórki czy sałata. Pozostałe natomiast możesz mrozić. Te, które są sprzedawane w takiej właśnie formie, zawierają więcej składników odżywczych niż ich puszkowane odpowiedniki.
Białka pochodzenia zwierzęcego
Większość mięs wytrzyma w lodówce ok. tygodnia, później nie będzie nadawało się już do jedzenia. Dotyczy to zarówno wołowiny, jak i ryb czy drobiu. Rozwiązaniem wydaje się wsadzenie mięsa do zamrażarki niezalenie czy mrozisz je samodzielnie, czy takie już zostało kupione. Nie rozmrażaj mięsa w mikrofalówce czy pozostawiając je na kuchennym blacie. Lepiej przełóż je do lodówki na kilka godzin przed tym, gdy będzie trzeba je ugotować.
źródło: www.self.com
ilustracja: flickr.com