Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2912
referer -
uri - /aktualnosci/2912-4-najlepsze-rzeczy-do-jedzenia-jesli-potrzebujesz-witaminy-d
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

4 najlepsze rzeczy do jedzenia, jeśli potrzebujesz witaminy D

Utworzono: czwartek, 30, czerwiec 2016 14:40

witaminaDMasz niedobór witaminy D? Rozważ dodanie tych składników do swojej diety.

Witamina D jest ważnym, choć trudnym do zbilansowania składnikiem odżywczym. Przede wszystkim pomaga naszemu ciału wchłaniać wapń, co wzmacnia kości, a także zapobiega osteoporozie czy osteopenii. Niestety coraz trudniej jest zaspokoić całe zapotrzebowanie. Związki w naszej skórze reagują z promieniami UV, co prowadzi do powstawania witaminy D. Jednakże poleganie wyłącznie na słońcu jako na źródle tej witaminy, nie jest dobre z kilku powodów.

Większość z nas spędza czas w pracy w czterech ścianach, co utrudnia słońcu dotarcie do nas i jest powodem, dla którego wiele osób dorosłych ma niedobór witaminy D, nawet jeśli udaje im się czasami wyjść za zewnątrz. Pora dnia i pogoda mogą wpływać na to, jak wiele witaminy D będziemy mieli. Dodatkowo istnieją niebezpieczeństwa związane ze zbyt intensywnym wystawianiem się na działanie promieni słonecznych, takie jak chociażby oparzenia, a nawet rak skóry. Może więc lepiej uzupełnić zapasy witaminy D w inny sposób.

Oto 4 potrawy, które pomogą Ci zwiększyć ilość witaminy D w organizmie.

Tłuste ryby

Tłuste ryby niezaprzeczalnie są jedzeniem z najwyższą zawartością witaminy D. Według Departamentu Rolnictwa USA jeden filet z pstrąga ma ok. 12,5 µg, a filet z łososia 20 µg. Ryby te są jednocześnie świetnym źródłem białka i zdrowych tłuszczy.

Jeśli nie lubisz ryb, możesz pić olej z wątroby dorsza. Jedna łyżka tego oleju ma ponad 30 µg. Jeżeli i to Cię nie przekonuje, sięgnij po olej w formie tabletek i bierz go jako suplement.

Wzbogacana żywność

Witamina D i wapń powinny być przyjmowane razem. To jest powodem, dla którego takie produkty jak mleko czy płatki zbożowe są wzbogacane witaminą D.

Grzyby

Może to zaskakujące, ale grzyby, zwłaszcza te suszone, są świetnym źródłem witaminy D. Podobnie jak nasza skóra, grzyby wytwarzają witaminę D w wyniku kontaktu ze słońcem. 100 gramów świeżych pieczarek ma około 2 µg, a 100 suszonych grzybów shiitake to już 40 µg.

Jajka

Jajka nie mają bardzo dużo witaminy D, ale i tak więcej niż inne produkty. Jeśli masz braki witaminy D, to możesz zacząć dodawać jajka do posiłków. Są one niskokaloryczne i bogate w białko.

źródło: www.self.com

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!