4 najlepsze rzeczy do jedzenia, jeśli potrzebujesz witaminy D
Utworzono: czwartek, 30, czerwiec 2016 14:40
Masz niedobór witaminy D? Rozważ dodanie tych składników do swojej diety.
Witamina D jest ważnym, choć trudnym do zbilansowania składnikiem odżywczym. Przede wszystkim pomaga naszemu ciału wchłaniać wapń, co wzmacnia kości, a także zapobiega osteoporozie czy osteopenii. Niestety coraz trudniej jest zaspokoić całe zapotrzebowanie. Związki w naszej skórze reagują z promieniami UV, co prowadzi do powstawania witaminy D. Jednakże poleganie wyłącznie na słońcu jako na źródle tej witaminy, nie jest dobre z kilku powodów.
Większość z nas spędza czas w pracy w czterech ścianach, co utrudnia słońcu dotarcie do nas i jest powodem, dla którego wiele osób dorosłych ma niedobór witaminy D, nawet jeśli udaje im się czasami wyjść za zewnątrz. Pora dnia i pogoda mogą wpływać na to, jak wiele witaminy D będziemy mieli. Dodatkowo istnieją niebezpieczeństwa związane ze zbyt intensywnym wystawianiem się na działanie promieni słonecznych, takie jak chociażby oparzenia, a nawet rak skóry. Może więc lepiej uzupełnić zapasy witaminy D w inny sposób.
Oto 4 potrawy, które pomogą Ci zwiększyć ilość witaminy D w organizmie.
Tłuste ryby
Tłuste ryby niezaprzeczalnie są jedzeniem z najwyższą zawartością witaminy D. Według Departamentu Rolnictwa USA jeden filet z pstrąga ma ok. 12,5 µg, a filet z łososia 20 µg. Ryby te są jednocześnie świetnym źródłem białka i zdrowych tłuszczy.
Jeśli nie lubisz ryb, możesz pić olej z wątroby dorsza. Jedna łyżka tego oleju ma ponad 30 µg. Jeżeli i to Cię nie przekonuje, sięgnij po olej w formie tabletek i bierz go jako suplement.
Wzbogacana żywność
Witamina D i wapń powinny być przyjmowane razem. To jest powodem, dla którego takie produkty jak mleko czy płatki zbożowe są wzbogacane witaminą D.
Grzyby
Może to zaskakujące, ale grzyby, zwłaszcza te suszone, są świetnym źródłem witaminy D. Podobnie jak nasza skóra, grzyby wytwarzają witaminę D w wyniku kontaktu ze słońcem. 100 gramów świeżych pieczarek ma około 2 µg, a 100 suszonych grzybów shiitake to już 40 µg.
Jajka
Jajka nie mają bardzo dużo witaminy D, ale i tak więcej niż inne produkty. Jeśli masz braki witaminy D, to możesz zacząć dodawać jajka do posiłków. Są one niskokaloryczne i bogate w białko.
źródło: www.self.com