Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2888
referer -
uri - /aktualnosci/2888-dieta-a-sen
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Dieta a sen

Utworzono: czwartek, 16, czerwiec 2016 08:49

spanieBadania sugerują związek pomiędzy późnym kładzeniem się spać, a niezdrową dietą i niską aktywnością fizyczną.

Wyniki badań dowodzą, że u zdrowych osób dorosłych, które śpią co najmniej 6,5 godziny na dobę, późne kładzenie się spać wiąże się z częstszym korzystaniem z fast foodów, mniejszym spożyciem warzyw i nabiału (zwłaszcza u mężczyzn), a także niższą aktywnością fizyczną. Dodatkowo przesunięcie momentu zaśnięcia jest powiązane z niższym wskaźnikiem BMI, chociaż nie z całkowitym spożyciem kalorii. Badania pokazują związek pomiędzy długością i porą spania a ryzykiem otyłości. Jest możliwe, że złe nawyki żywieniowe osób, które późno kładą się spać, mogą skutkować nadwagą.

Przebadaną grupę tworzyło 96 zdrowych osób w wieku 18 – 50 lat, które na sen przeznaczają co najmniej 6,5 godziny na dobę. Eksperyment trwał 7 dni i badał dzienną i nocną aktywność pacjentów, kaloryczność posiłków i zwyczaje żywieniowe, a także aktywność fizyczną.

źródło: www.eurekalert.org

ilustracja: flickr.com

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!