ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
Głównym problemem, jaki pojawia się przy omawianiu pozytywnych i negatywnych skutków picia piwa, jest jego różnorodność. Zwłaszcza wyroby małych i lokalnych browarów mogą być przyrządzane z różnych składników, co różnicuje efekty. Niektórzy badacze wyróżniają kilka pozytywnych efektów picia piwa, niezależnie od jego rodzaju.
„Wszystko można, co nie można, byle z wolna i ostrożna” mówi przysłowie, które jest motywem przewodnim tego artykułu. Nie chcemy nikogo namawiać do picia piwa, ale nie mamy wątpliwości, że pogoda i pora roku temu sprzyjają. Dlatego też przedstawiamy kilka plusów złocistego napoju.
Witaminy z grupy B
Piwo od dawna znane było z wysokiej zawartości witamin z grupy B takich jak: B2 (ryboflawina), PP (niacyna), B6 i B12, a także kwasu pantotenowego i kwasu foliowego. Małe piwo (330 ml) dostarcza 12,5% dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, która uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, wspomagając tym naszą odporność oraz odgrywa ważną rolę w procesach krwiotwórczych.
Krzem
Oprócz pełnoziarnistych zbóż oraz niektórych warzyw, piwo jest produktem zawierającym krzem, który jest odpowiedzialny za wzmocnienie macierzy kostnej. Nie można jednak przesadzać z nadmiarem piwa, tłumacząc tego troską o kości. Naukowcy zaobserwowali, że o ile picie piwa faktycznie może pomóc, to spożywanie alkoholu w nadmiernych ilościach prowadzi do osłabienia kości i pogorszenia ich stanu.
Kamienie nerkowe
Badania przeprowadzone trzy lata temu przez włoskich naukowców pokazują, że picie piwa redukuje prawdopodobieństwo powstawania kamieni nerkowych nawet o 41%. Może być to konsekwencją wysokiej zawartości wody i działania moczopędnego. Co ciekawe, taką prawidłowość zaobserwowano tylko w przypadku piwa, picie napojów gazowanych czy ponczu zwiększa prawdopodobieństwo powstawania kamieni.
Choroby sercowo-naczyniowe
Co jakiś czas ukazują się wyniki badań, które potwierdzają, że umiarkowane picie alkoholu wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Zgodnie z raportem Harvard School of Public Health, osoby umiarkowanie pijące alkohol były o 30-35% mniej narażone na zawały serca, niż osoby niepijące.
Co do piwa?
Francuscy badacze zebrali dane dotyczące 196 604 klientów regularnie robiących zakupy w jednej z tamtejszych sieci supermarketów. Na początek zaszeregowano kupowane przez nich produkty w jednej z trzech kategorii: zdrowego jedzenia, niezdrowego jedzenia i pozostałych. Następnie liczono liczbę zakupionych produktów wśród tych, którzy pili piwo, pili wino, pili inne alkohole i tych, którzy w ogóle nie pili alkoholu.
Co się okazało? Osoby pijące wino kupowały zdrową żywność częściej niż osoby pijące piwo lub niepijące alkoholu wcale. Ogólny wynik pokazał, że najmniej zdrowych produktów ze wszystkich przebadanych grup klientów kupowali piwosze. Stosunek kwot wydawanych na zdrowe i na niezdrowe jedzenie też był różny. Najkorzystniejszy był w przypadku konsumentów wina, najgorszy wśród konsumentów piwa.
Badanie to przeprowadzone zostało w konkretnym kraju i nie wiadomo czy gdzie indziej dałoby takie same wyniki. Natomiast każdy miłośnik piwa, świadomy wyników badań powinien wyrobić sobie nawyk i z kolejnym sześciopakiem piwa kupić do pochrupania marchewkę zamiast czipsów.
Nie wszystko złoto, co się świeci
Parafrazując słowa Ryszarda Ochódzkiego z filmu „Miś” Barei, można powiedzieć, że „piwo ma być może nawet tam i swoje… plusy. Rozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przesłoniły nam minusów!”. Jeżeli nawet piwo częściowo zaspokaja zapotrzebowanie na witaminy i inne składniki odżywcze, to jednak ich nadmiar może być równie szkodliwy jak ich niedobór. Pamiętajmy też, że istnieją lepsze – zdrowsze – źródła witaminy B6 (np. rośliny strączkowe) czy krzemu.
Wszystkim osobom, które po przeczytaniu artykułu skłonne są sprawdzić na sobie pozytywne skutki picia piwa, przypominamy, że sprzedaż alkoholu osobom, które nie ukończyły 18. roku życia i nakłanianie ich do spożycia, jest przestępstwem. Wypicie 500 ml piwa o zawartości 4,5% alkoholu jest równoznaczne z wypiciem 18 g czystego alkoholu etylowego. Prowadzenie pojazdu w stanie po użyciu alkoholu jest wykroczeniem, a w stanie nietrzeźwości – przestępstwem.
źródło: medicaldaily.com
ilustracja: pixabay.com
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska