Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2876
referer -
uri - /aktualnosci/2876-ostre-jak-papryka-ale-ktora
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Ostre jak papryka... Ale która?

Utworzono: sobota, 11, czerwiec 2016 15:10

paprykaJalapeño, piri-piri czy habanero to odmiany ostrej papryki, o których pewnie wszyscy słyszeli. Ale która z nich pali najbardziej?

Do niedawna papryczka Trinidad Scorpion Butch T była najostrzejszą papryką chili na świecie. Ale zgodnie z aktualnym zapisem Światowej Księgi Rekordów Guinnessa tytuł ten należy obecnie do papryki Carolina Reaper wyhodowanej przez Eda Currie’go z Karoliny Południowej. Jej uśredniona „moc” to 1 569 300 jednostek w skali Scoville’a, która mierzy pikantność potraw na podstawie zawartości kapsaicyny – związku chemicznego odpowiedzialnego za ostry smak.

Tytuł został przyznany partii najostrzejszych papryczek z hodowli Currie’go, którą nazwał HP22B, co było skrótem od „High Power Pot 22 Plant B”. Najostrzejsza pojedyncza papryka osiągnęła wynik 2,2 miliona jednostek w skali Scoville’a. Dla porównania Scorpion Butch T ma 1 463 700 jednostek, Naga Jolokia ok. 1 milion, habanero od 100 do 350 tysięcy, pir-piri od 50 do 175 tysięcy, a jalapeño „jedynie” od 2 do 8 tysięcy jednostek.

Wyhodowanie aktualnej rekordzistki zajęło Edowi Currie’mu 10 lat, chociaż on sam zajmuje się paprykami od ponad 20 lat. Carolina Reaper to połączenie słodkiej papryki habanero i odmiany Naga Viper, niegdyś uznanej za najostrzejszą. A jak smakuje Carolina Reaper? Podobno jest słodkawa w smaku, można też doszukać się delikatnego posmaku owoców oraz czekolady i cynamonu. Trzeba mieć jednak bardzo wyszukany smak, żeby wyczuć to wszystko pośród piekielnej ostrości.

źródło: www.latimes.com

ilustracja: pixabay.com

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!