Ostatnia w tym roku konferencja "Szkolne Smaki" już za nami. Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom i prelegentom. Warszawskie spotkanie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Zjawiło się ponad 200 gości, wśród nich dyrektorzy szkół, nauczyciele i intendenci, którzy chcieli się dowiedzieć się jak prawidłowo żywić dzieci w szkołach.
Spotkanie odbyło się w pięknej Sali Odczytowej Centralnej Biblioteki Rolniczej. Debatowaliśmy nad przyczynami niezdrowych zwyczajów żywieniowych dzieci i młodzieży szkolnej, a także zastanawialiśmy się jak te przyzwyczajenia zmieniać. Prelegenci podpowiadali jak organizować żywienie, aby skutecznie zapobiegać rosnącej fali otyłości i nadwagi wśród dzieci. Obaliliśmy mit, że szkoły nie mają wpływu na żywienie młodzieży, ponieważ to właśnie dyrektorzy mogą decydować jakie produkty dostępne są w ich placówkach. Nieprawdą jest także, że zdrowe produkty są bardzo drogie, a za odpowiednie odżywianie dzieci odpowiadają tylko rodzice.
W konferencji oprócz nauczycieli i dyrektorów wzieli udział także przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej, Mazowieckiego Kuratorium Oświaty, Rzecznika Praw Dziecka oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Projekt „Szkolne Smaki – Szkoły Dobrego Żywienia” trwa od kwietnia 2013 roku. Odwiedziliśmy do tej pory 8 miast, a w samych konferencjach uczestniczyło ponad 1200 osób. Spotkaniom towarzyszyły autorskie warsztaty kulinarne dla dzieci oraz szkolenia, |w których udział wzięli kucharze gotujący w szkolnych stołówkach.
Więcej informacji o programie "Szkolne Smaki - Szkoły Dobrego Żywienia" na stronie:
Zapraszamy również do śledzenia strony "Aktywnie po zdrowie" na Facebooku gdzie już niedługo bedzie można znaleźć obszerną fotorelacje z warszawskiej konferencji.