Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2560
referer -
uri - /aktualnosci/2560-dobroczynne-waciwoci-lici-rzodkiewki
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Właściwości liści rzodkiewki

Utworzono: środa, 06, listopad 2013 00:00


Rzodkiewka jest powszechnie znanym i lubianym warzywem.  Nie wszyscy jednak wiedzą, że najbardziej wartościowym jej elementem są wyrzucane zazwyczaj, liście. Najczęściej z całej rośliny wybieramy ostre w smaku, czerwone korzenie. Rzadko kto zdaje sobie sprawę, że znacznie bardziej wartościowe są jednak liście tego warzywa.na_tapecie_26.11.2013_dobroczynne_waciwoci_rzodkiewki

Warto wyhodować rzodkiewkę samodzielnie w domu, aby móc cieszyć się dobroczynnym wpływem jej zielonych łodyg na nasz organizm. Liście są bogate w witaminę C, fosfor, wapń i żelazo.  Ilość składników odżywczych w liściach jest zdecydowanie większa niż w samym korzeniu, a stężenie witaminy C jest nawet dwa razy wyższe niż w  cytrynie.

Liście rzodkiewki od dawna doceniane są przez dalekowschodnich terapeutów za swoje prozdrowotne właściwości. Sok z nich pozyskiwany wykorzystywany jest m.in w leczeniu żółtaczki. Same liście mają działanie odtruwające i oczyszczające. We wschodniej medycynie stosowane są nawet do walki z nowotworami, ponieważ zawierają duże ilości związków antyrakowych.

Niewielu z nas wie jak smaczne są liście rzodkiewki. Mają wyrazisty, gorzko-ostry smak i idealnie sprawdzają się w różnych przepisach kulinarnych.  Można je podawać zarówno na surowo, jako dodatek do sałatek, a także jako składnik ciepłych posiłków. Młode liście można dodawać do zup, kiszonek, a nawet wykorzystać do domowego pesto.


Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!