Rzodkiewka jest powszechnie znanym i lubianym warzywem. Nie wszyscy jednak wiedzą, że najbardziej wartościowym jej elementem są wyrzucane zazwyczaj, liście. Najczęściej z całej rośliny wybieramy ostre w smaku, czerwone korzenie. Rzadko kto zdaje sobie sprawę, że znacznie bardziej wartościowe są jednak liście tego warzywa.
Warto wyhodować rzodkiewkę samodzielnie w domu, aby móc cieszyć się dobroczynnym wpływem jej zielonych łodyg na nasz organizm. Liście są bogate w witaminę C, fosfor, wapń i żelazo. Ilość składników odżywczych w liściach jest zdecydowanie większa niż w samym korzeniu, a stężenie witaminy C jest nawet dwa razy wyższe niż w cytrynie.
Liście rzodkiewki od dawna doceniane są przez dalekowschodnich terapeutów za swoje prozdrowotne właściwości. Sok z nich pozyskiwany wykorzystywany jest m.in w leczeniu żółtaczki. Same liście mają działanie odtruwające i oczyszczające. We wschodniej medycynie stosowane są nawet do walki z nowotworami, ponieważ zawierają duże ilości związków antyrakowych.
Niewielu z nas wie jak smaczne są liście rzodkiewki. Mają wyrazisty, gorzko-ostry smak i idealnie sprawdzają się w różnych przepisach kulinarnych. Można je podawać zarówno na surowo, jako dodatek do sałatek, a także jako składnik ciepłych posiłków. Młode liście można dodawać do zup, kiszonek, a nawet wykorzystać do domowego pesto.