Odpowiednia ilość posiłków i odstępy pomiędzy posiłkami są bardzo istotne i należą do najważniejszych zasad zdrowego odżywiania. Ogólna zasada mówi: „im częściej tym lepiej".
Najlepiej jest jeść 4 do 5 posiłków w ciągu dnia o stałych porach, co 3-4 godziny – umożliwia to równomierne rozłożenie energii oraz właściwe zaopatrzenie organizmu w potrzebne składniki odżywcze.
Podstawą są 3 posiłki - śniadanie, obiad i kolacja. Dobrze jeśli są one ciepłe, to szczególnie istotne, gdy na dworze jest zimno. Niezwykle ważne jest też drugie śniadanie. Praca i nauka są wyczerpujące, dlatego, nawet jeśli śniadanie było obfite i bogate w składniki odżywcze, to po trzech, najwyżej czterech godzinach należy zjeść kolejny pełnowartościowy posiłek. Należy też pamiętać, aby kolację jadać najpóźniej 2-3 godziny przed snem, tak aby pokarm został właściwie strawiony, a następnego dnia obudzić się z apetytem na śniadanie.