Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2516
referer -
uri - /aktualnosci/2516-skd-czerpa-energi
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Skąd czerpać energię?

na_tapecie_skad_czerpac_energiePowszechnie wiadomo, że żywność ma dostarczać energii, jednak aby organizm funkcjonował prawidłowo nie tylko potrzeba jest jej odpowiednia ilość, ale również „pochodzenie". A skąd powinna pochodzić energia?

Źródłem energii powinny być przede wszystkim węglowodany (głównie złożone). W prawidłowo zbilansowanej diecie powinny one dostarczać około 55% całej energii.

To właśnie węglowodany dają nam energię do działania i odżywiają mózg. Najlepszym źródłem są produkty zbożowe z pełnego przemiału, czyli kasze, makarony, pełnoziarniste i razowe pieczywo itd.

Również tłuszcze dostarczają nam szybkiej energii, ale powinny dostarczać maksymalnie 30% całodziennej energii. Należy zwracać uwagę aby w diecie przeważały tłuszcze pochodzenia roślinnego, najlepiej jedno i wielonienasycone. Jednak tłuszcz pochodzenia zwierzęcego też jest potrzebny, szczególnie cenny jest ten z ryb morskich, bogaty w kwasy omega 3 i 6. Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem pożywienia, jego 1 gram dostarcza aż 9 kilokalorii. Dlatego należy zwracać na niego szczególną uwagę.

Najmniej energii powinno pochodzić z białek, bo ok. 15%. Ich główną rolą nie jest jednak dostarczanie energii, a „budowanie" organizmu. Białko powinno pochodzić z różnych źródeł: z mięsa, nabiału, roślin strączkowych.

Równie ważne co dostarczanie energii jest zadbanie o odpowiednie spożycie witamin i składników mineralnych, a tych najwięcej dostarczają warzywa i owoce, które również są dobrym źródłem węglowodanów, w tym niezbędnego, choć nie trawionego przez nas, błonnika pokarmowego.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!