Powszechnie wiadomo, że żywność ma dostarczać energii, jednak aby organizm funkcjonował prawidłowo nie tylko potrzeba jest jej odpowiednia ilość, ale również „pochodzenie". A skąd powinna pochodzić energia?
Źródłem energii powinny być przede wszystkim węglowodany (głównie złożone). W prawidłowo zbilansowanej diecie powinny one dostarczać około 55% całej energii.
To właśnie węglowodany dają nam energię do działania i odżywiają mózg. Najlepszym źródłem są produkty zbożowe z pełnego przemiału, czyli kasze, makarony, pełnoziarniste i razowe pieczywo itd.
Również tłuszcze dostarczają nam szybkiej energii, ale powinny dostarczać maksymalnie 30% całodziennej energii. Należy zwracać uwagę aby w diecie przeważały tłuszcze pochodzenia roślinnego, najlepiej jedno i wielonienasycone. Jednak tłuszcz pochodzenia zwierzęcego też jest potrzebny, szczególnie cenny jest ten z ryb morskich, bogaty w kwasy omega 3 i 6. Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem pożywienia, jego 1 gram dostarcza aż 9 kilokalorii. Dlatego należy zwracać na niego szczególną uwagę.
Najmniej energii powinno pochodzić z białek, bo ok. 15%. Ich główną rolą nie jest jednak dostarczanie energii, a „budowanie" organizmu. Białko powinno pochodzić z różnych źródeł: z mięsa, nabiału, roślin strączkowych.
Równie ważne co dostarczanie energii jest zadbanie o odpowiednie spożycie witamin i składników mineralnych, a tych najwięcej dostarczają warzywa i owoce, które również są dobrym źródłem węglowodanów, w tym niezbędnego, choć nie trawionego przez nas, błonnika pokarmowego.