Nie macie pomysłu na surówkę lub sałatkę? Przedstawiamy Wam przepis na lekką i smaczną sałatkę ze szpinakiem w roli głównej! Przepis jest krótki i prosty w wykonaniu, a w dodatku smaczny i zdrowy. Do dzieła!
Co będzie potrzebne?
250 g świeżego, młodego szpinaku
10 pomidorków koktajlowych
4 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Pomidorki i szpinak umyj i osusz. Szpinak ułóż na półmisku. Pomidorki pokrój na ćwiartki i posyp nimi szpinak. Miód wymieszaj z sokiem z cytryny, a następnie z oliwą, solą i pieprzem. Możesz użyć w tym celu małego słoiczka, którym będziesz potrząsać, aż składniki się połączą. Sosem polej szpinak i pomidorki, na koniec posyp sałatkę płatkami.