Polacy uwielbiają mięso, a warto od niego czasem odpocząć. Na przykład pasztet wcale nie musi być mięsny! Mięso idealnie zastąpią nasiona roślin strączkowych - my wykorzystaliśmy soczewicę i ciecierzycę. Sami zobaczcie!
Składniki:
300 g czerwonej soczewicy (suchego ziarna)
100 g ciecierzycy (suchego ziarna)
2 cebule
oliwa z oliwek do smażenia
jajko
2 ząbki czosnku
kumin
pieprz
sól
pieprz ziołowy
gałka muszkatołowa
majeranek
ewentualnie otręby pszenne, odrobina masła/oleju i bułka tarta do wysypania formy
Ciecierzycę namocz na noc. Soczewicę ugotuj, ciecierzycę (namoczoną) także. Zmiel razem. Cebulę pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek. Podsmażoną cebulkę - także zmieloną - dodaj do masy razem z oliwą ze smażenia. Dodaj jajko, wyciśnięty czosnek, wymieszaj razem. Dopraw do smaku. Jeśli pasztet będzie za rzadki dodaj otrębów pszennych. Formę wyłóż folią, wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą. Całą masę wyłóż do formy. Na wierzch połóż wiórki masła. Piecz około godziny w 180oC.