Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2288
referer -
uri - /aktualnosci/2288-wegetariaskie-danie-pasztet
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wegetariańskie danie: pasztet

wielkanoc_pasztet_jarskiPolacy uwielbiają mięso, a warto od niego czasem odpocząć. Na przykład pasztet wcale nie musi być mięsny! Mięso idealnie zastąpią nasiona roślin strączkowych - my wykorzystaliśmy soczewicę i ciecierzycę. Sami zobaczcie!

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy (suchego ziarna)
  • 100 g ciecierzycy (suchego ziarna)
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • kumin
  • pieprz
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • ewentualnie otręby pszenne, odrobina masła/oleju i bułka tarta do wysypania formy

Ciecierzycę namocz na noc. Soczewicę ugotuj, ciecierzycę (namoczoną) także. Zmiel razem. Cebulę pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek. Podsmażoną cebulkę - także zmieloną - dodaj do masy razem z oliwą ze smażenia. Dodaj jajko, wyciśnięty czosnek, wymieszaj razem. Dopraw do smaku. Jeśli pasztet będzie za rzadki dodaj otrębów pszennych. Formę wyłóż folią, wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą. Całą masę wyłóż do formy. Na wierzch połóż wiórki masła. Piecz około godziny w 180oC.

Smacznego!

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!