Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2252
referer -
uri - /aktualnosci/2252-quiz-stempelki-na-jajkach
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Quiz: stempelki na jajkach

na_tapecie_quiz_stempelki_na_jajkachNa pewno zauważyliście, że każde kupowane jajko ma stempelek, jego pierwsza cyfra jest bardzo ważna. Czy wiecie co to znaczy, jeśli jest to "0"?

a) jajko z chowu klatkowego

b) jajko z chowu ekologicznego

c) jajko od kury z wolnego wybiegu

Ci z Was, którzy na bieżąco śledzą "Na tapecie" na pewno nie mieli kłopotu z odpowiedzią na pytanie. Oczywiście prawidłowa odpowiedź to B!

Jeszcze raz przypomnijmy jak wygląda stempelek i co oznacza.

Wygląda on tak: X-YY-ZZZZZZZZ

Co oznaczają te litery?

X to sposób chowu kur, i tak "0" to chów ekologiczny, "1" to chów wolnowybiegowy, "2" to chów ściółkowy, a "3" to chów klatkowy. Natomiast YY oznacza kraj pochodzenia, w przypadku polskich jaj będzie to PL. Ciąg liter Z to 8-cyfrowe oznaczenie zakładu, z którego pochodzą jaja, czyli weterynaryjny numer indentyfikacyjny. I to tyle, dla nas, zwykłych konsumentów, najważniejsza jest informacja o sposobie chowu kur.

Nasz wybór padł na jajka ekologiczne czyli "0", a Wasz?

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!