Wiedzieliście, że dziś jest Dzień bez mięsa? Postanowiliśmy go należycie uczcić, dlatego sięgamy do przepisów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Nasza propozycja to soczewica w pomidorach.
Składniki na 6 porcji:
¾ szklanki czerwonej soczewicy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżeczki kuminu mielonego
2 łyżeczki kolendry mielonej
2 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki chilli w proszku
¼ łyżeczki kurkumy mielonej
400 g pomidorów z puszki
2 łyżeczki soli
Soczewicę ugotuj i odcedź. Cebulę drobno posiekaj i usmaż na złoto na oliwie. Dodaj imbir, przyprawy oraz sprasowany czosnek i smaż aż przyprawy zaczną wydzielać zapach. Następnie dodaj soczewicę oraz pomidory z puszki razem z sosem. Całość gotuj jeszcze kilka minuj aż zgęstnieje. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.