Każdy sprawdza termin przydatności do spożycia, ale czy każdy wie, którym zwrotem na opakowaniu jest określony?
a) "najlepiej spożyć do..." b) "najlepiej spożyć przed..." c) "należy spożyć przed..."
Prawidłowa odpowiedź to oczywiście C! Jeśli macie dalej wątpliwości poniżej podajemy Wam definicję:
Termin przydatności do spożycia
To termin, po upływie którego produkt spożywczy nie nadaje się do spożycia. Ta forma oznakowania trwałości stosowana jest w przypadku produktów spożywczych, które są nietrwałe mikrobiologicznie i łatwo się psują, np. jogurty, mleko pasteryzowane. Data umieszczona na opakowaniu powinna być poprzedzona określeniem „należy spożyć do: ... ", po którym najczęściej podaje się dzień i miesiąc, a jeśli to możliwe także rok.
Data minimalnej trwałości - co to takiego?
Jest to "odmiana" terminu przydatności do spożycia, jednak różnice są znaczne. To data, do której prawidłowo przechowywany produkt spożywczy zachowuje swoje właściwości – jest bezpieczny mikrobiologicznie, zachowuje właściwy wygląd, smak, zapach i konsystencję oraz odpowiednią wartość odżywczą. Data minimalnej trwałości powinna być poprzedzona określeniem „najlepiej spożyć przed ...", po którym podaje się miesiąc i rok lub, w przypadku produktów trwałych powyżej 18 miesięcy, jedynie rok. Dla produktów trwałych do trzech miesięcy stosuje się określenie „najlepiej spożyć przed końcem ...", po którym podaje się dzień i miesiąc. W obu przypadkach możliwe jest także oznakowanie produktu pełną datą (dzień, miesiąc, rok).