Pomysł na niedzielny obiad
Obiad:
- zupa rybna
- naleśniki z kurczakiem i jabłkiem
- brokuły z sosem czosnkowym
- szklanka soku z marchwi
Tak wygląda zestaw, a teraz skupmy się na tym jak go przygotować!
Na początek ugotujmy zupę.
Zupa rybna
Składniki na 4 porcje:
- 300 g mięsa z ryby
- 200 g rozdrobnionej włoszczyzny
- 2 l wody
- liść laurowy, ziele angielskie,
- gałka muszkatołowa, pieprz, sól
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego na grzanki
Ugotuj wywar z włoszczyzny, ryb i przypraw. Przecedź. Wywar podpraw mąką rozmieszaną z 1/8l ostudzonego wywaru, zagotuj, dodaj sól, pieprz i gałkę do smaku. Połącz ze śmietaną, ugotowaną włoszczyzną i kawałkami mięsa z ryb. Podawać z grzankami.
Po zupie przyszedł czas na drugie danie.
Naleśniki z kurczakiem i jabłkiem
Składniki na 4 porcje:
Naleśniki:
- 4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
- 2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 1 jajo
- ½ łyżki oleju
- 4 łyżki otrębów
- ½ szklanki (125 ml) mleka 0,5% tł
- ½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)
- Oliwa z oliwek do smażenia
Farsz:
- 3 jabłka
- sok z cytryny
- 2 średnie pory
- strączek ostrej papryki
- natka pietruszki
- podwójny filet z kurczaka
- sól, pieprz, cukier
Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor. Kurczaka pokrój w drobną kosteczkę, dopraw solą i pieprzem, usmaż na złoty kolor. Jabłka obierz i również pokrój w drobna kostkę, skrop sokiem z cytryny. Pory pokrój w półplasterki. Papryczkę oczyść z nasion i posiekaj jak najdrobniej. Na oliwie zeszklij pory, dodaj papryczkę, jabłka i kilka łyżek wody. Dopraw do smaku. Duś na wolnym ogniu aż jabłka się rozpadną. Wymieszaj z mięsem. Gorące nadzienie nakładaj na naleśniki, zawijają i podawaj.
Na koniec musimy przygotować obowiązkową porcję warzyw, o której nie możemy zapomnieć!
Brokuły w sosie czosnkowym
- 1 duża różyczka brokułów
- 3 łyżki jogurtu
- 1 mały ząbek czosnku
- pieprz
Różyczkę podziel na mniejsze części i gotuj na parze aż będą miękkie (ok. 5 minut). Przygotuj sos z jogurtu, zgniecionego czosnku i pieprzu.~
I to już cały obiad. Smacznego!