Id kategorii - 61
Itemid - 4
view - article
id - 2231
referer -
uri - /aktualnosci/2231-pomys-na-niedzielny-obiad
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Pomysł na niedzielny obiad

obiad_06_zupa_rybna_nalesniki_z_kurczakiem_i_jablkiem_brokuly_w_sosie_czosnkowymObiad:

  • zupa rybna
  • naleśniki z kurczakiem i jabłkiem
  • brokuły z sosem czosnkowym
  • szklanka soku z marchwi

Tak wygląda zestaw, a teraz skupmy się na tym jak go przygotować!

Na początek ugotujmy zupę. 


Zupa rybna
Składniki na 4 porcje:

  • 300 g mięsa z ryby
  • 200 g rozdrobnionej włoszczyzny
  • 2 l wody
  • liść laurowy, ziele angielskie,
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego na grzanki

Ugotuj wywar z włoszczyzny, ryb i przypraw. Przecedź. Wywar podpraw mąką rozmieszaną z 1/8l ostudzonego wywaru, zagotuj, dodaj sól, pieprz i gałkę do smaku. Połącz ze śmietaną, ugotowaną włoszczyzną i kawałkami mięsa z ryb. Podawać z grzankami.

Po zupie przyszedł czas na drugie danie. 

Naleśniki z kurczakiem i jabłkiem
Składniki na 4 porcje:

Naleśniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1 jajo
  • ½ łyżki oleju
  • 4 łyżki otrębów
  • ½ szklanki (125 ml) mleka 0,5% tł
  • ½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Farsz:

  • 3 jabłka
  • sok z cytryny
  • 2 średnie pory
  • strączek ostrej papryki
  • natka pietruszki
  • podwójny filet z kurczaka
  • sól, pieprz, cukier

Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor. Kurczaka pokrój w drobną kosteczkę, dopraw solą i pieprzem, usmaż na złoty kolor. Jabłka obierz i również pokrój w drobna kostkę, skrop sokiem z cytryny. Pory pokrój w półplasterki. Papryczkę oczyść z nasion i posiekaj jak najdrobniej. Na oliwie zeszklij pory, dodaj papryczkę, jabłka i kilka łyżek wody. Dopraw do smaku. Duś na wolnym ogniu aż jabłka się rozpadną. Wymieszaj z mięsem. Gorące nadzienie nakładaj na naleśniki, zawijają i podawaj.

Na koniec musimy przygotować obowiązkową porcję warzyw, o której nie możemy zapomnieć!

Brokuły w sosie czosnkowym

  • 1 duża różyczka brokułów
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pieprz

Różyczkę podziel na mniejsze części i gotuj na parze aż będą miękkie (ok. 5 minut). Przygotuj sos z jogurtu, zgniecionego czosnku i pieprzu.~

I to już cały obiad. Smacznego!

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!