Id kategorii - 25
Itemid - 30
view - article
id - 1242
referer -
uri - /y/1242-yersinia
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

Yersinia

rodzaj bakterii chorobotwórczych, są to Gram(-) pałeczki. Bakterie te mogą występować w mięsie wieprzowym, surowym lub źle pasteryzowanym mleku, a także w owocach morza. Wytwarzają toksynę, która jest niewrażliwa na proteazy i lipazy (enzymy trawienne).

W żywności występuje Yersinia enterocolitica, która jest blisko spokrewniona z gatunkiem Yersinia pestis wywołującym dżumę. Objawy zatrucia Y.enterecolitica pojawiają się po 1-3 dniach, głównymi objawami są gorączka, ból brzucha, biegunka. Choroba może trwać kilkanaście dni. Zachorowalność jest niska, a najbardziej narażone są dzieci w wieku do 5 lat.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!